
- Stats: 1238 0
- Posted: 7. Decembra 2014.
- Category: Ishrana, Zanimljivosti
10 činjenica koje će vas iznenaditi
Od boje namirnice do sadržaja masnoće i nutritivne vrijednosti, donosimo neke činjenice o tome šta konzumiramo, o porijeklu i proizvodnji namirnica od onoga što nam je poznato do nekih rijetko spominjanih istina.
Donosimo 10 činjenica koje će iznenenaditi mnoge:
1. Narandžasti paradajzi bi mogli biti zdraviji od crvenih
2. Želatina se pravi i od govđih ostataka i svinjske kože
3. Redovno konzumiranje jaja ne povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja
4. Mnogi čajevi i kafe bez kofeina su proizvedene koristeći karcinogena sredstva
5. Pića koja sadrže hibiskus imaju najviše antioksidanasa
6. Zgnječite bijeli luk i čekajte 10 minuta prije pripremanja da bi maksimizirali njegove zdravstvene dobrobiti
7. So djeluje pozitivno za ljudsko zdravlje
8. Vanilija stvara laganu ovisnost i prekida bakterijsku infekciju
9. Piletina sadrži 266 % više masnoće nego što je to bilo prije 40 godina
10. Dugo vremena prije nego što je mrkva pripitomljena bila je ljubičasta
Više na: http://eatlocalgrown.com/article/13743-food-facts-surprise-you.html