Loading

10 najzdravijih namirnica na svijetu

Jeste li znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svijetu? 

Gljive

Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive reguliraju razinu estrogena kod žena te štite od raka dojke.

Ječam

Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola te vrlo koristan za regulaciju probave.

Orasi

Nevjerovatna namirnica bogata omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i reguliraju dobar holesterol.

Integralna tjestenina

Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od neintegralne. Cjelovite žitarice vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

Maslac od kikirikija ili badema

Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinska) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Maslac možete i sami napraviti.

Kinva

Kinva nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna špinatu. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijem i željezom, te pruža tijelu energiju.

Obrano mlijeko

Obrano mlijeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima su kalcij, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju, te D vitamin koji je borac protiv raka.

Borovnica

Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih žila. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalija, kalcija i željeza.

Bulgur

Bulgur je napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica bogata željezom, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijem, kalijem i B vitaminom. Izuzetno je blagotvorna za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

Leća

Leća se ubraja u grupu zrnatih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznata kao energetski vrijedna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljikohidrata.

Izvor: http://zdravapriroda.com/

Dobre Kalorije