Loading

20 mitova o pravilnoj ishrani (II dio)

Mit 10: Punomasni mliječni proizvodi su bogati zasićenim masnoćama i kalorijama i time povećavaju rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti!

Mliječni proizvodi bogati masnoćama su među najboljim izvorima zasićenih masnoćai vrlo bogati kalorijama. Iz tog razloga nam je savjetovano da jedemo proizvode sa niskom razinom masnoća. Međutim, studije ne podupiru ovu tvrdnju. Konzumiranje mliječnih punomasnih proizvoda nije povezano sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i čak je povezano sa niskim rizikom od gojaznosti.

U zemljama gdje se krave hrane travom, konzumiranje punomasnih proizvoda je, u stvari, povezano sa 69 % sniženjem rizika od srčanih oboljenja. Ako i zbog čega, mlijeko i mliječni proizvodi su zdravi zbog svojih masnoća. Zato je uzimanje mliječnih proizvoa sa malim udjelom masnoće loša ideja.

Naravno, to ne znači da treba pretjerivati, sipati velike količine masnog vrhnja u kafu i sl, ali umjerene količine mlijeka i mliječnih proizvoda od krava hranjenih travom su sigurne i zdrave.

Ukratko: Iako su bogati zasićenim manoćama i kalorijama, studije su pokazale da je konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda povezano sa smanjenim rizikom od gojaznosti. U zemljama gdje krave hrane travom, konzumiranje punomasnih mliječnih proizvoda se povezuje sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja.

Mit 11: Kalorije su kalorije, nebitno iz kojih namirnica dolaze!

Nije tačno da su sve kalorije iste. Različite namirnice prolaze kroz različite metaboličke puteve i imaju direktan efekat na sagorijevanje masti, hormone i moždane centre koji regulišu apetit. Ishrana bogata proteinima, na primjer, može povećati metabolički rad sa 80 na 100 kalorijana dan i značajno smanjiti apetit. U jednoj studiji, takva dijeta je pomogla da ispitanivi automatski jedu 440 kalorija manje tokom dana. Izgubili su 11 u 12 sedmica, samo dodajući proteine u ishranu. Postoje mnogi dokazi uticaja različitih namirnica na pojavu gladi, lučenje hormona i zdravlje. Zato što kalorija nije kalorija.

Ukratko: Nisu sve kalorije istog sastava, jer zazličite namirnice i makronutijenti prolaze kroz različite metaboličke puteve. One imaju različite efekte na pojavu gladi, lučenje hormona i zdravlje.

Mit 12: Nemasne namirnice su zdravije jer su siromašnije kalorijama i zasićenim masnoćama

Kada su izašle smijernice o nemasnoj ishrani, proizvođači hrane su odmah odgovorili proizvodnjom raznih nemasnih proizvoda kao zdravih namirnica. Problem je u tome što su te namirnice grozne kada im se ukloni masnoća, pa su proizvođači dodali mnogo šećera umjesto uklonjenih masnoća. Istina je da je dodatni šećer štetan, dok masnoće koje se prirodno nalaze u hrani nisu.

Ukratko: Rafinirane nemasne namirnice su uglavnom pune šećera, koji je štetan u poređenju sa prirodno prisutnim masnoćama.

Mit 13: Konzumiranje crvenog mesa povećava rizik od nastanka raznih oboljenja, uključujući srčana oboljenja, dijabetes tipa 2 i karcinome.

Konstantno nas upozoravaju na opasnost unošenja srvenog mesa. Istina je da su neke studije pokazale da postoje negativni efekti unošenja crvenog mesa, ali razlog je u tome što se u isti koš stavi prerađeno i neprerađeno meso. Velike studije (jedna sa milion ispitanika, a druga sa 400 hiljada ispitanika) su pokazale da konzumiranje neprerađenog crvenog mesa nije povezano sa povećanim rizikom nastanka srčanih oboljenja i dijabetesa tipa 2.

Dvije studije su također pokazale da povezanost sa nastankom karcinoma nije velika kako se vjeruje. Ta povezanost je mala kod muškaraca i ne postoji kod žena. Zato, nemojte se bojati konzumacije crvenog mesa. Samo budite sigurni da to meso nije prerađeno i da ga ne prekuhate, jer zagoreno meso može biti štetno.

Ukratko: Mit je da konzumiranje neprerađenog crvenog mesa povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja i dijabetesa. I povezanost sa nastankom karcinoma je precijenjena, neke velike studije pokazuju samo manji efekat kod muškaraca, a nema efekta kod žena.

Mit 14: Ljudi koji bi trebali ići na bezglutensku dijetu su samo oni koji imaju celijačnu bolest, a to je oko 1 % populacije

Često se tvrdi da korist od bezglutenske dijete imaju samo ljudi sa celijačnom bolesti. To je najteži oblik netolerancije na gluten, koji pogađa 1 % ljudi. Međutim, postoji stanje zvano osjetljivost na gluten koje je mnogo češće i pogađa oko 6 do 8 % populacije, iako još ne postoje pouzdani statistički podaci.

Studije su pokazale i da ishrana bez glutena može redukovati simptome iritabilnog crijeva, shizofrenije, autizma i epilepsije. Međutim, trebalo bi jesti namirnice koje su prirodno bez glutena, a ne proizvode bez glutena. Junk-food bez glutena je i dalje junk-food.

Ali, imajte na umu da je problem s glutenom još nerazjašnjen do kraja. Neka nova istraživanja su pokazala da je moguće da postoje još neke komponente, pored glutena, koje bi mogle izazivati poremećaje sa probavom.

Ukratko: Studije su pokazale da mnogi ljudi mogu osjetiti poboljšanje kada su na ishrani bez glutena, a ne samo ljudi sa celijakijom.

Mit 15: Mršavljenje zavisi samo od jake volje, manje jedenja i više vježbanja!

Smatra se da gubitak tjelesne težine (kao i povećanje) zavisi od jake volje i “kalorije u : kalorije van”. To potpuno pogrešno. Ljudsko tijelo je kompleksan biološki sistem sa mnogim hormonima i moždanim centrima koji regulišu kako i šta jedemo.  Poznato je da genetske predispozicije, hormoni i razni vanjski faktori imaju veliki uticaj na gubitak težine.

Junk-food može stvarati ovisnost, tako da osobe gube kontrolu nad konzumacijom. Iako je na svakoj individui da kontroliše svoju tjelesnu težinu, ne može se reći da je slaba volja uzrok gojaznosti.

Ukratko: Mit je da je povećanje tjelesne težine uzrokovano slabom voljom. Genetika, hormoni i sve vrste vanjskih faktoraimaju veliki uticaj.

Mit 16: Zasićene masnoće i trans-masnoće su jednake. Trans-masnoće su one koje treba izbjegavati.

Institucije javnog zdravstva često stavljaju zasićene i površinske trans-masnoće u istu kategoriju, kategorišući ih kao loše masnoće. Istina je da su trans-masnoće štetne. One su povezane sa inzulinskom rezistencijom i metaboličkim problemima, drastično povećavajući rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Međutim, zasićene masnoće su bezopasne i nema smisla stavljati ih u istu grupu sa trans-masnoćama. Interesantno jeda iste institucije preporučuju korištenje biljnih ulja kao što je sojino i ulje uljane repice. A ta ulja su puna nezdravih masnoća. Jedna studija je pokazala da 0,56 do 4,2 % masnih kiselina u njima su trans-masnoće.

Ukratko: Mnoge institucije javnog zdravstva svrstavaju zasićene i trans-masnoće u istu vrstu, što nema smisla. Trans-masnoće su štetne, a zasićene nisu.

Mit 17: Konzumiranje proteina izvlači kalcij iz kosti i povećava rizik od osteoporoze.

Općenito se vjeruje da proteini povećavaju kiselost krvi i izvlači kalcij iz kosti, što vodi osteoporozi. Iako je tačno da veliki unos proteina kratkoočno povećava izlučivanje kalcija, taj efekat nije izražen dugoročno.

Istina je da je veliki unos proteina povezan sa smanjenim rizikom od osteoporoze i fraktura u starijoj dobi. Ovo je primjer kako slijepo slijeđenje konvencionalnih nutricionističkih preporuka može voditi upravo do suprotnog efekta.

Ukratko: Mnoge studije su pokazale da je konzumiranje više (a ne manje) proteina povezano sa rizikom od nastanka osteoporoze i fraktura.

Mit 18: Ishrana sa malim unosom ugljikohidrata je opasna i povećava rizik od nastanka srčanih oboljenja.

Ishrana sa niskim unosom ugljikohidrata je popularna zadnjih nekoliko decenija.  Profesionalci u javnom zdravstvu su nas konstantno upozoravali da takav način ishrane može biti poguban za naše arterije. Međutim, od 2002 godine, preko 20 studija je provedeno o toj temi. U stvari, ovaj način ishrane uzrokuje gubitak tjelesne težine i pomaže poboljšanju riziko-faktora za nastanak srčanih oboljenja više nego ishrana siromašna masnoćama.

Iako polako dolazi do preokreta, mnogi eksperti još tvrde da je takva dijeta opasna i dalje promovirajudijete sa malo masnoća. Naravno, ishrana sa malo ugljikohidrata nije za svakoga, ali je jasno da postoje velike dobrobiti za ljude sa gojaznošću, sa dijabetesom tipa 2 i metaboličkim sindromom, a to su najveći problemi u svijetu.

Ukratko: Iako je dijeta sa malo ugljikohidrata demonizirana u prošlosti, mnoge studije su pokazale da je taj način ishrane zdraviji od ishrane sa malo masnoća koja se i dalje preporučuje.

Mit 19: Šećer je uglavnom bezopasan jer nam daje prazne kalorije!

Gotovi svi se slažu da je šećer štetan ako se konzumira u većim količinama. Međutim, mnogi smatraju da je šećer štetan samo zato što nosi prazne kalorije. Kada se konzumira u većim količinama, šećer uzrokuje teške metaboličke probleme. Mnogi eksperti sada vjeruju da je šećer možda uzrokuje nastanak najvećih svjetskih ubojica, uključujući gojaznost, srčana oboljenja, dijabetes, pa čak i karcinom.

Iako je konzumacija šećera bezopasna u malim količinama (pogotovo za one koji su fizički aktivni i zdravog metabolizma), konzumiranje šećera može biti užasno kada se koristi u većim količinama.

Mit 20: Rafinirano sjemenje i biljna ulja, kao što je sojino i kukuruzno, snižavaju razinu holesterola i super su zdravi

Biljna ulja kao što je ulje soje i kukuruza, su bogata omega-6 polinezasićenim masnoćama, za koje je pokazano da snižavaju razinu holesterola. Ali, bitno je zapamtiti da je povišen holesterol riziko-faktor za srčana oboljenja a ne bolest sam po sebi. Samo zato što nešto poboljšava stanje riziko-faktora ne znači da će to uticati na krajnju pojavu srčanih oboljenja i smrtnost, a to je ono što je bitno.

Istina je da su studije pokazale da ta ulja povećavaju rizik od smrti od srčanih oboljenja i karcinoma. Iako je dokazano da ta ulja uzrokuju srčana oboljenja i ubijaju ljude, ustanove javnog zdravstva nam ih i dalje preporučuju.

Jednostavno ne shvataju, kada stvarnu hranu zamijenimo lažnom prerađenom hranom, postajemo gojazni i bolesni. Koliko dugo treba raditi istraživanja sa dokazima da to shvatimo?

 

(Dokaze i istraživanja za sve navode možete naći  u originalnom članku:

http://eatlocalgrown.com/article/13256-mainstream-nutrition-myths-proved-wrong.html)

Izvor fotografije: http://www.myhealthguardian.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon