Loading

6 ljekovitih začina

Bosiljak

Bosiljak je biljka koja ima široku upotrebu. Navešćemo neke od osobina koje poseduje: to je antibakterijska biljka, pomaže u borbi protiv gljivica, protiv grčeva, nadimanja, digestivnih problema, bolova u stomaku, a takođe je dobra za iskašljavanje.

Bosiljak se kao lijek uglavnom koristi u liječenju problema vezanih za varenje i kod problema sa nervnim sistemom. Ova biljka (svježa ili sušena) pomaže u slučaju groznice (visoke temperature), grčeva u stomaku, zatvora, mučnina i lošeg varenja.

Čaj od bosiljka ublažava napetost nerava, glavobolju i mučninu. Takođe se ovaj čaj koristi i kod bolova u grlu. List bosiljka je jako koristan u lečenju respiratornih poremećaja. Može izazvati i izbacivanje kamena u bubregu. Žvakanje listića bosiljka sprečava infekcije i ranice u ustima. Bosiljak smanjuje nivo holesterola u krvi.

 

Mladi luk

Povećava apetit i pomaže pri varenju. Sadrži moćne antibakterijske agense, tako da se može koristiti kao  sredstvo za dezinfekciju, iako je za nijansu manje efikasniji od crvenog i bijelog luka. Mladi luk smiruje uznemiren stomak i takođe štiti od srčanih obolenja.

U sebi sadrži čestice sumpora koje mu daju karakterističnu aromu sličnu crvenom i bijelom luku. Kao začin, mladi luk je veoma popularan. Sitno isjeckan koristi se kao dodatak mnogim salatama, sosevima, supama. Također se koristi kod raznih dijeta.

 

Korijander

Ova biljka se u medicini koristi kao diuretik, pomaže kod nadimanja u stomaku. Smatra se veoma korisnom biljkom u liječenju različitih vrsta digestivnih poremećaja, kao što su loše varenje ili dijareja. Ukoliko se redovno koristi smanjuje nivo holesterola u krvi. Čaj od sjemena korijandera normalizuje i smanjuje obilne menstruacije. Sok koji se dobija cijeđenjem korijandera koristi se kao hidratantni tonik za suhu kožu i služi za uklanjanje mitisera i fleka.

Nana

Nana je odlična lekovita biljka sa antiseptičkim dejstvima. Ima dugu historiju upotrebe u medicini, posebno u liječenju digestivnih problema. Čaj od lista i cvijeta nane može poslužiti kao odličan lijek za loše varenje, nadimanje, grčeve, mučninu i povraćanje. Umirujuće djeluje na stomak i može da poveća apetit. Ulje od nane pomaže kod artritisa, reume i kod hroničnih bolova u zglobovima.

Zbog svojih antiseptičkih svojstva, nana može biti korisna u ublažavanju zubobolje i za sprečavanje stvaranja karijesa. Inhalacija sa nanom veoma je korisna u slučajevima zapušenosti nosa, upale sinusa i bronhitisa.

 

Origano

Origano se koristi kao ljekovita biljka za liječenje raznih bolesti: temperature, dijareje, lošeg varenja, žutice i povraćanja. Sadrži antioksidantna, antigljivična i antibiotska svojstva. Zbog svojih antioksidantnih funkcija origano je koristan u liječenju raka, bolesti srca i visokog krvnog pritiska.

Što se tiče spoljašnje upotrebe, origano se koristi za liječenje reume, bolova u mišićima i zglobovima, i raznih upala. Ulje origana može pomoći u ublažavanju zubobolje.

 

Peršun

Ova aromatična biljka je veoma korisna i koristi se za probleme digestivnog trakta. Peršun je veoma efikasan lijek sa opuštajućim dejstvom, koristi se za ublažavanje raznih poremećaja, kao što su varenje, nadimanje i gubitak apetita. Moćan je diuretik, te može biti odličan dodatak terapijama za liječenje bubrega, bešike i urinarnih infekcija. Također može biti efikasan za ublažavanje menstrualnih tegoba i simptoma menopauze. Peršun može da pomogne i u sprečavanju osteoporoze. Lokalno se može primijeniti, u obliku cijeđenog soka, kod uboda insekata, za otklanjanje akni i fleka na koži.

Izvor: Čajevi

Dobre Kalorije