Loading

7 biljaka za dobro zdravlje

ČILI PAPRIČICE

Čili paprike sadrže susptancu pod nazivom kapsaicin, koji bi mogao biti moćan lijek za liječenje određenih karcinoma. Iako je potrebno još istraživanja na tom polju, naučnici u kapsaicinu traže lijek za karcinom, naročito prostate. Za sada se koristi za tretman artritisa i bolova u mišićima.

chilipeppers

KADULJA

Ova biljka se oduvijek koristi za održavanje zdravlja desti i zuba, a čaj od kadulje je korišten i kao sredstvo za ublaživanje bola kod artritisa. Novije studije su pokazale da kadulja poboljšava raspoloženje, mentalne sposobnosti, memoriju i koncentraciju. Ulje kadulje bi se moglo koristiti i kao ekološki dezinsektant.

sage

 

BIJELI LUK

Ovu nevjerovatnu biljku ljudi koriste od davnina. Grčki atlete su jeli bijeli luk prije takmičenja na olimpijskim igrama. Nove studije su utvrdile pristutvo moćnih antioksidanata u bijelom luku. Konzumiranje može pomoći u regulaciji krvnog pritiska, što može prevenirati nastanak srčanog udara.

garlic_0

 

TIMUS

Ova biljka je omiljena u mnogim receptima. Koristi se za pripremu čaja. Tradicionalno se koristi za pomoć pri kašlju.

thyme

 

CIMET

Istraživanja su pokazala da upotreba cimeta može pozitivno djelovati na borbu protiv dijabetesa. U studiji provedenoj 2013. godine ispitanici su za doručak jeli pahuljice sa 1.5 kašikica cimeta. Zabilježen je pad šećera u narednih 2 sata za 25 % u odnosu na one koji nisu koristitli cimet. Druga studija je pokazala da bi cimet mogao biti potencijalni lijek u borbi protiv Alchajmerove bolesti.

cinnamon

 

RUŽMARIN

U studiji provedenoj 2008. godine je otkriveno da bi ružmarin mogao biti dobar antioksidant koji inhibira komponente sa mesa pečenog na grilu koje mogu izazvati karcinom.

rosemaryb

 

PERŠUN

Peršun sadrži više vitamina C nego narandža. Zbog visokog udjela antioksidanasa može imati udjela u borbi organizma protiv karcinoma.

parsley_0

 

Izvor (sa linkovima spomenutih studija):

www.takepart.com/photos/health-benefits-of-spices-and-herbs/parsley

 

Dobre Kalorije