Loading

Ako niste ljubitelj mesa i jaja, obratite pažnju

Ako ste vegetarijanac ili ponekad jednostavno volite da odmorite organizam od mesa, treba da znate da se proteini, važni nutrijenti za zdravlje ljudi, mogu naći u ovim namirnicama…

Tačno je da su jaja idealna namirnica za unos proteina, budući da po komadu imaju i do šest grama proteina. Ipak, ako vam i ona nekad dosade, okrenite se ovoj hrani:

 

1. Sir grijer, količina proteina – osam grama po porciji (30g)

Ovaj ukusni sir ima 30 % više proteina nego u jajetu i to u samo jednoj šniti. Osim toga, podmiruje i trećinu vaših dnevnih potreba za vitaminom A.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_1

 

 

2. Kamut, količina proteina – 27 g po jednoj šolji

Ova drevna sorta pšenice bogata je omega-3 masnim kiselinama, ima visok sadržaj proteina, a malo kalorija. Porcija od pola šolje ima više od 3o % više proteina od iste količine obične pšenice, a pritom ima samo 140 kcal. Kamut smanjuje holesterol, reguliše krvni pritisak i nivo citokina, izazivača upala u organizmu. Možete je konzumirati kao dodatak salatama ili prilog uz jela uz koja biste obično jeli rižu.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_2

 

 

3. Brašno leblebije, količina proteina – 21 g po šolji

Mahunarke su odličan izvor vlakana i proteina, ali su odlični i u regulaciji apetita, pošto će vas duže držati sitim. Pošto leblebije zadržavaju visok sadržaj proteina i nakon mlevenja u fino brašno, možda bi trebalo da ga uključite u ishranu. Osim toga, bogato je željezom, magnezijumom, kalijumom i vlaknima.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_3

 

 

4. Špinat, količina proteina – 10 grama po pregršti

Špinat je odličan izvor željezaa, kalcijuma i proteina. Sadrži i “biljnu” omega-3 masnu kiselinu i folate koji smanjuju rizik od srčanih bolesti, udara i osteoporoze. Najbolje bi bilo da ga svježeg dodate salatama i začinite maslinovim uljem.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_4

 

 

5. Bundevine semenke, količina proteina – 12 grama po šolji

Bademi i orasi su čuveni po visokom sadržaju proteina, ali ove hrskave sjemenke imaju dva puta više proteina u odnosu na jaje i uz to su bogate željezom, kalijumom, fosforom, magnezijumom i cinkom.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_5

 

 

6. Paradajz sušen na suncu, količina proteina – 8 grama po šolji

Paradajz je prepun antioksidansa likopena koji smajuje rizik od raka mokraćne bešike, pluća, prostate, kože i creva, ali i od bolesti arterija. Samo jedna šolja sušenog paradajza daće vam sedam grama vlakana i ispuniće tri četvrtine vaših dnevnih potreba za kalijumom, koji je ključan za popravljanje tkiva i zdravlje srca.

 

bez_mesa_bez_jaja_6_namirnica_koje_su_pune_proteina_6

 

Izvor: lovesensa

Dobre Kalorije