Loading

Američka pita s jabukama

Potrebno

  • 1 maslac
  • 2 šolje integralnog i 1 šolja bijelog pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 2-3kašike hladne vode
  • 1 kg jabuka
  • 1 šolja smeđeg šećera
  • 1 šolja brusnica (ili drugog suhog voća po želji)
  • 1 šolja badema (lješnjaka, ili oraha)
  • Cimet u prahu

Postupak:

  • Za ovaj kolač se koristi prhko tijesto koje se mora izrađivati na hladnoj površini.
  • Maslac se koristi hladan, iz frižidera.
  • U brašno stavite šećer i so i dodajite listiće maslaca.
  • Rukama mijesite dok se ne sav maslac ne izmiješa s abrašnom i dok se ne napravi mrvičasto tijesto.
  • Dodajte mu 2-3 kašike vode i još malo mijesite da dobijete kuglu od tijesta.
  • Ako vam se smjesa ugrije pa se maslac počne razmrljavati i lijepiti za ruke, malo ga odtavite na hladno pa pokušajte ponovo. Kada ste umijesili tijesto, ostavite ga u frižideru pola sata.
  • Dok je tijesto u frižideru brusnice natopite u vodi. Jabuke izrežite na tanke kriške oblika po vašoj želji.
  • Jabukama dodajte šećer, ocijeđene brusnice, bademe i cimet. Izmiješajte da se ravnomijerno rasporede sastojci. Ako je presuho pa se šećer i cimet ne mogu lijepo rasporediti, dodajte malo vode u kojoj ste natapali brusnice i onda promiješajte.
  • Izvadite tijesto iz frižidera i razvijte ga na tanku jufku, debljine oko pola centimetra. Razvijanje je malo teže jer se maslac u tijestu stisnuo. Razvijajte odmah na papiru za pečenje, pa ćete onda lakše moći prenijeti jufku na pleh, neće vam se zalijepiti za radnu površinu.
  • Smjesu jabuka stavite na sredinu tijesta tako da budu udaljene od ruba oko 5 cm. Nemojte stavljati sok koji se iscijedio iz jabuka. Njega ostavite sa strane.
  • Zavrnite rub jufke prema centru, da prekrije dio jabuka. Prenesite kolač na pleh u kojem ćete peći. Pecite na 190 stepeni celzijusa oko pola sata.
  • Ostavite malo da stane i možete servirati kolač dok je još topao, a može i hladan. Sok koji vam je ostao od jabuka možete politi po kolaču prije serviranja.

Savjeti:

  • Ovaj kolač se može praviti na mnogo različitih načina. Pustite mašti na volju. Možete obložiti dno i rubova modela za ovaj kolač tijestom, a jedan dio tijesta ostaviti, razviti ga i izrezati na trakice kojima ćete napraviti mrežicu na površini kolača. Umjesto trakica možete napraviti razne oblike kalupima za suhe kolače i staviti odozgo. Možete prekriti i cijeli kolač razvijenim tijestom, ali u tom slučaju morate napraviti otvore na njemu, jer toplota mora imati otvor da izlazi kada se kolač peče.
  • Umjesto jabuka se mogu koristiti breskve, kruške ili neko drug voće po vašoj želji.
  • Pošto je tijesto uglavnom napravljeno od crnog brašna vjerovatno će se kolač malo mrviti kada ga budete rezali. Zato je ovaj prvi način koji smo naveli najlakši za pripremu jer se tako najmanje lomi kada se reže. Ako ga pravite u modelu za prhke kolače, bilo bi bolje da budu odvojivog dna, da biste kolač mogli izvaditi i rezati sa što manje lomljenja tijesta.
  • Ako vam ostane tijesta plikikom pravljenja trakica, možete uzeti cijele jabuke, odrezati im vrh, izdubiti, napuniti smjesom po želji i prekriti trakicama, kao i kolač.
Piše: Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon