Loading

Aromatični integralni hljeb

Potrebno:

(šolja od 240 ml)

  • 5 šolja integralnog pšeničnog brašna
  • 2 supene kašike suhog kvasca
  • 1 supena kašika šećera
  • 1 čajna kašika soli
  • 3 šolje tople vode
  • prstohvat sitnog šafrana, malo ružmarina, malo kardamona
  • po malo sjemenki bundeve i suncokreta, maka, lana

Priprema:

  • U toplu vodu stavite šafran, pustiće boju i voda će biti narandžasta
  • Suhe sastojke pomiješajte i potkuhajte hljeb vodom od šafrana
  • Dobro mijesite 5 do 10 minuta i stavite na toplo, pokrijte prozirnom folijom i pustite da nadođe, otprilike dok se ne udvostuči masa
  • U međuvremenu jednom premijesite tijesto i pustite da nadolazi
  • Radnu površinu pospite brašnom i prekuhajte tijesto, napravite duguljastu štrucu
  • Odozgo je zarežite nožom kosim pokretima
  • Pecite na 200 C, oko 50 minuta i onda još 10 minuta na 150 C
  • Izvadite iz rerne i stavite na rešetku da se ohladi. Režite ga tek nakon 2 sata, kada se dobro ohladi.

Savjeti:

  • Šafran ima jaku aromu pa pripazite koliko ćete ga staviti. Isto je i sa kardamonom i ružmarinom. Najbolje je da stavite samo po prstohvat prvi put, da ne biste pretjerali.
  • Kada prekuhavate hljeb dobro ga razvlačite i pritišćite zglobovim aprstiju tako da iz tijesta izađe zrak.
  • Zarežite hljeb ukoso samo sa 3-4 reza, ne kao na slici, jer će se previše rascvjetati.

[Not a valid template]

Piše: Dr Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon