Loading

Bezglutenski mafini s koprivom

Sastojci (za 16 komada):

– 200 g obarene koprive (u ključali vodu staviti listove koprive oko 30 sekundi, izvaditi ih i staviti brzo u hladnu vodu)
– 2 struka mladog luka 
– 100 g dimljenog sira
– 4 jaja
– 2 supene kašike tahin paste
– 100 ml maslinovog ulja
– 100 ml mlijeka
– 200 g zobenih pahuljica
– prašak za pecivo
– so

Priprema:

– Obarenu koprivu isjeckajte na sitno
– Sir izmrvite rukom
– U jednu zdjelu pomiješajte vlažne sastojke (jaja, maslinovo ulje i mlijeko)
– U drugu zdjelu pomiješajte suhe sastojke (zobene pahuljice, prašak za pecivo i so)
– Te dvije smjese sastavite, te im dodajte koprivu, isjeckan mladi luk i sir
– Kada sjedinite smjesu, ostavite je 20 minuta da zobene pahuljice upiju mlijeko i nabubre
– Još jednom izmiješajte i napunite 16 kalupa za mafine
– Ako vam je to velika količina mafina, onda možete smanjiti količinu sastojaka koje koristite
– Pecite na 180 C oko 30 minuta.

 

Savjet:

– Ako želite da maksimalno iskoristite željezo iz koprive, onda izbacite sir i umjesto mlijeka koristite kiselu vodu u istoj količini

– Iz istog razloga mafine servirajte uz svježe povrće ili limunadu, jer je za apsorpciju željeza iz korpive potreban vitamin C.

Recept pripremljen u saradnji sa Kopra zdravlja.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon