Loading

Bizarne dijete svijeta

Danas, kada svi žele biti fit, dijete koje obećavaju revolucionarno rješenje koje ide u skladu s tim trendom, “iskaču kao iz paštete”.

Nekada se svemu tome ne možete ni načuditi, ali ako niste dovoljno informirani, onda vam se vrlo lako može svašta „prodati”. Pa evo na nekoliko zaista bizarnih savjeta za mršavljenje koji svoje početke imaju u nekim prošlim vremenima.

 

shutterstock_197242130

DIJETA TRNORUŽICA

Moto ove dijete je vrlo jednostavan, umjesto da jedeš – jednostavno spavaj, jer kada spavaš, nisi gladan. Ova dijeta je stekla brojne poklonike 70-ih godina prošlog stoljeća, ali ideja je vrlo brzo napuštena.

HORACE FLETCHER DIJETA

Inače poznati američki trgovac umjetninama, Horace Fletcher, osmislio je dijetu koja se kosi s mnogim načelima zdravlja i nutricionizma, a pomoću nje je ostvario gubitak od čak 19 kilograma. Zbog osmišljavanja ove metode mršavljenja prozvali su ga „veliki žvakač”. Naime, njegova dijeta se sastojala od žvakanja i negutanja hrane. Smatrao je kako je svaki zalogaj u ustima potrebno prožvakati tačno 32 puta, onoliko puta koliko odrasli čovjek ima zubi, dakle 32, nakon čega bi tu prožvakanu hranu izbacio iz usta. Prema njegovom mišljenju tijelo je žvakanjem hrane koja se miješa sa slinom u ustima izvuklo sve potrebne nutrijente, a one koji debljaju, negutanjem odbacilo.

shutterstock_122549590

ESKIMSKA DIJETA

Jedan kanadski istraživač zadivljen zdravljem Eskima, koji zapravo jedu dosta masnu hranu, predložio je zapravo ekstremnu verziju tzv. Atkinsonove dijete. Odlučio se na radikalan potez i hranio se sirovom ribom i kitovim mesom, koje je inače iznimno masno, ali uz nadzor liječnika. Doktori koji su ga pratili nakon nekoliko mjeseci detaljnog ispitivanja proglasili su ga zdravim.

shutterstock_140310205

SAPUN ZA MRŠAVLJENJE

Pojavili su vam se upitnici iznad glave?! Vjerujte, i meni. Istina, ovo je jedna od onih stvari koje su predobre da bi bile istinite. No, ovaj „izum” koji je obećavao mršavljenje, odnosno ispiranje masnog tkiva, mnoge žene 30-ih godina prošlog stoljeća natjerao je na češći boravak pod tušem. Naravno, oni nisu imali apsolutno nikakvu moć, bili su to tek obični sapuni za ruke.

L. Rađa, dipl.ing.preh.teh. za zdravakuhinja.com

Dobre Kalorije