Loading

Bobičasto voće i mozak!

Svi znamo da s našim starenjem stari i naš mozak. Naravno, ta činjenica nam se ne sviđa, pa se dosta često provode istraživanja u nadi da će se barem malo usporiti ovaj, za sada nezaustavljiv, proces.

Jedno od takvih istraživanja provela je dr.sc. Elizabeth E. Devore zajedno sa saradnicima, te objavila dobivene rezultate u Annals of Neurology.

Istraživači su koristili podatke semikvantitativnog upitnika učestalosti konzumiranja namirnica iz Nurses’ Health Study, koji su se počeli prikupljati početkom 1980-tih te su davani svake četvrte godine. 1995. započeli su s mjerenjm kognitivnih sposobnosti 16 010 ispitanika koji su imali iznad 70 godina čiji su daljnji razvoj pratili svaku drugu godinu sve do 2001.

Rezultati su sugerirali da je učestalija i oblinija konzumacija borovnica i jagoda povezana sa sporijom stopom kognitivnog propadanja te da se unosom istog kognitivno starenje može odgoditi čak za 2,5 godine!

Kako bi sebi osigurali zdravi život, ali i zdravo starenje, konzumirajte što raznovrsniju paletu voća i svakako osigurajte mjesto i za ovu vrstu!

Izvor: Devore, E.E., Kang J.H., Breteler, M.M.B., Grodstein, F. (2012) Dietary Intake of Berries and Flavonoids in Relation to Cognitive Decline. Annals of Neurology, Published Online: April 26, 2012.

Izvor: definicijahrane.hr

Dobre Kalorije