Loading

Bosanska kuhinja

Jela bosanske kuhinje imaju elemente jela turske, grčke i drugih mediteranskih kuhinja. Međutim, u njoj se osjete i uticaji centralne Evrope. Sve je to rezultat geografskog i političkog položaja Bosne i Hercegovine.

Bosanska kuhinja koristi brojne začine, obično u malim količinama. Većina jela su blaga, kuhana s malo vode. Sosovi su gotovo u potpunosti prirodni. Tipični sastojci jela bosanske kuhinje su paradajz, krompir, luk, bijeli luk, paprika, krastavci, mrkva, kupus, gljive,špinat, tikvice i grah. Od začina najčešće se koristi mljevena paprika, biber, peršun, lovorov list i celer. Kao dodatak jelima u bosanskoj kuhinji često se koriste mlijeko, kajmak i pavlaka. Slatkim jelima se dodaju cimet i klinčić. Za bosansku kuhinju specifično je pripremanje jela ispod sača, odnosno peke, pri čemu se pripremljene namirnice, poklopljene metalnim zvonom, spremaju u žaru.

Neka od najpoznatijih slanih jela su: begova čorba, razne dolme, pite, bosanski lonac, ćevapi, grah, kljukuša, musaka itd.

Od slatkih jela to su: baklava, hurmašica, ružice, hošaf, paluza, kompot, kadaif, sutlija, jabukovača, lokumi, rahvanija itd.

Tradicionalni napitak je kahva, koja je obavezni sastojak svakog sijela i koja ima poseban merak ako se pije iz fildžana, kao što i hrana ima posebnu čar ako se sprema u tradicionalnom bosanskom posuđu.

Bosanska kafa

Dobre Kalorije