Loading

Prva bosanska tržnica

U prostoru prve „Bosanske tržnice“ na Dobrinji, koja će svečano biti otvorena 1. oktobra ove godine, u utork je upriličeno potpisivanje ugovora sa devet budućih korisnika poslovnih prostorija, čiji će se proivodi od ove jeseni naći na policama ove tržnice.

Ugovore je sa predstavnicima šest poljoprivrednih zadruga i tri firme, koje su poznate po domaćoj proizvodnji potpisao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić.

U tržnici će svoje proizvode plasirati šest zadruga, uglavnom iz povratničkih mjesta od sjeverne (Posavine) do istočne Bosne (cijelo Podrinje) i Hercegovine, zatim povratnička firma Ribarstvo Slap iz Žepe, kao i dvije novogradske firme koje su poznate po domaćoj proizvodnji „Klas“ i „Brojler“.
„Jedan od projekata koji smo najavili programom „Pokrenimo Novi Grad zajedno je „Bosanska tržnica“. Ovo je prva koju ćemo otvoriti na prostoru općine Novi Grad. Radi se o jednom novom konceptu koji smo predložili, a to je mogućnost da domaći proizvođači prehrambenih proizvoda dobiju priliku da u Sarajevu ponude tržištu svoje proizvode“, kazao je načelnik Efendić.
Dodao je da je, između ostalog, cilj otvaranja „Bosanske tržnice“ da se ekonomski pomogne, prije svega povratnička populacija koja je ekonomski najviše ugrožena, ali pruži prilika i drugima.
Općina Novi Grad je u prošloj i ovoj godini u adaptaciju ovog prostora koji je bio potpuno devastiran uložila oko 200.000 maraka.
„Dobili smo jednu lijepu cjelinu sa motivima bosanskog ćilima, na podu između poslovnih prostora. Ovo je jedan novi i kvalitetan sadržaj za naše stanovnike. Ukoliko interes građana bude na očekivanom nivou, Općina će nastaviti izgradnju bosanskih tržnica i na drugim lokacijama, prije svega na Alipašinom Polju i Otoci. Poslovni prostori dati su na korištenje po simboličnoj cijeni zakupnine, kako bi na taj način smanjili rizik zadrugama i firmama sa kojima sarađujemo“, riječi su načelnika Efendića.
Direktor Opšte poljoprivredne zadruge iz Tarevaca Nahdet Sulejmen kazao je da je vizija ove poljoprivredne zadruge da se orjentiše na izvoz. „Ovo nam je još jedan vjetar u jedra, tako da ćemo naše proizvode sa rodne Posavine plasirati u ovoj tržnici, što je veliki doprinos našem razvoju“, istakao je Sulejmen.

U “BOSANSKOJ TRŽNICI” SVOJE PROIZVODE ĆE PONUDITI: 
– Poljoprivredna zadruga “Voćar – Promet” Zvornik
– poiljoprivredna zadruga “Agrofood” Konjević Polje – Bratunac
– Opšta poljoprivredna zadruga “Tarevci” – Modriča
– Poljoprivredna zadruga “Eko life” – Stolac
– Poljoprivredna zadruga “Više – Grad” – Višegrad
– Opšta poljoprivredna zadruga “3E” Skelani – Srebrenica
– Firma “Slap” Žepa – Rogatica
– Firma “Brojler” – Sarajevo
– Firma “Klas”- Sarajevo

Izvor: www.indikator.ba

Dobre Kalorije