Loading

Bosanski kuhar

 

Knjiga “Bosanski kuhar” je na Gurmand World Cookbook Fair Awardsa u Parizu, 11. Februara 2009. godine osvojila Gurmand World Cookbook Awards, čime je izabrana kao jedna od najboljih u svijetu iz oblasti kulinarstva od osam nagrađenih. Knjiga na 336 strana donosi oko 200 recepata za tradicionalna bosanska jela. Recepti su podijeljeni u nekoliko kategorija: predjela, glavna jela, salate, kolači i napici. Autor teksta “Bosanskog kuhara” je profesorica Lamija Hadžiosmanović, dok fotografije i dizajn knjige te vizualizaciju projekta potpisuje Mehmed A. Akšamija. Knjiga je izašla iz štampe krajem 2008. godine, čime je i stekla uslove da se može kandidirati za pomenutu nagradu za 2009. godinu. Knjiga je izdata na bsanskom i engleskom jeziku. Tiraž na bosanskom jeziku bio je 3.000, a na engleskom 1.000 komada. Izdavač je “Sejtarija” Sarajevo.

Lamija Hadžiosmanović je dugogodišnja profesorica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, koja je odgojila generacije i generacije studenata. Naučna javnost je poznaje kao pisca kulturne historije, a uz svoje ime nosi i uvaženu titulu emeritusa. U svrhu očuvanja kulturne baštine napravljen je i „Bosanski kuhar“, u kojem, pored brojnih recepata možete čitati i o običajima vezanim za ovu oblast.

Knjigu možete pokloniti i svojim prijateljima sa drugih govornih područja jer je izdata i na engleskom jeziku.

 

Dobre Kalorije