
Bundevina tjestenina
Ako želite da oplemenite tjesteninu koju jedete, napravite je sami. Biće još posebnija ako je napravite na ovaj način.
Postupak pripreme možete pogledati ovdje.
Detalji
- Kuhinja: Talijanska
Sastojci
- 2 žumanjca
- 400 g brašna
- 250 g pirea od bundeve
- 30 g maslaca
- 30 ml maslinovog ulja
- so
- kadulja, lavanda, ružmarin, majčina dušica
- chilli ili slatka crvena paprika
Priprema
- 1Bundevu ispecite u rerni i viljuškom ostružite meso. Možete je i skuhati u vodi, u tom slučaju dobro ocijedite vodu.
- 2Pomiješajte je sa brašnom i žumanjcima, dobro zamijesite da dobijete kuglu tijesta.
- 3Kuglu izrežite na 8 jednakih dijelova, a njih zamijesite u dugačke prutiće promjera otprilike 2 cm. Izrežite ih na manje komadiće dužine oko 1-2 cm. Možete praviti oblike po vašoj želji. Ako imate mašinu za tjesteninu možete praviti špagete, lazanje i sl. Mi smo pravili u obliku njoka (gnocchi).
- 4Prokuhajte veću količinu vode, posolite je. Ubacujte tjesteninu i pustite da kratko kuha, tek toliko da isplivaju na površinu. Ne smiju se prekuhati, treba da ostanu al dente (na zub).
- 5Stavite maslac i maslinovo ulje da se zagrijava. Kada zapjeni ubacite začine (osim paprike) i pustite da se dinsta i postane hrskavo. Na kraju dodajte papriku i skinite s vatre.
- 6Ubacite tjesteninu u sos i izmiješajte.