Loading

Bundevina tjestenina

Ako želite da oplemenite tjesteninu koju jedete, napravite je sami. Biće još posebnija ako je napravite na ovaj način. 

Postupak pripreme možete pogledati ovdje. 

 

Detalji

  • Kuhinja: Talijanska

Sastojci

  • 2 žumanjca
  • 400 g brašna
  • 250 g pirea od bundeve
  • 30 g maslaca
  • 30 ml maslinovog ulja
  • so
  • kadulja, lavanda, ružmarin, majčina dušica
  • chilli ili slatka crvena paprika

Priprema

  • 1Bundevu ispecite u rerni i viljuškom ostružite meso. Možete je i skuhati u vodi, u tom slučaju dobro ocijedite vodu.
  • 2Pomiješajte je sa brašnom i žumanjcima, dobro zamijesite da dobijete kuglu tijesta.
  • 3Kuglu izrežite na 8 jednakih dijelova, a njih zamijesite u dugačke prutiće promjera otprilike 2 cm. Izrežite ih na manje komadiće dužine oko 1-2 cm. Možete praviti oblike po vašoj želji. Ako imate mašinu za tjesteninu možete praviti špagete, lazanje i sl. Mi smo pravili u obliku njoka (gnocchi).
  • 4Prokuhajte veću količinu vode, posolite je. Ubacujte tjesteninu i pustite da kratko kuha, tek toliko da isplivaju na površinu. Ne smiju se prekuhati, treba da ostanu al dente (na zub).
  • 5Stavite maslac i maslinovo ulje da se zagrijava. Kada zapjeni ubacite začine (osim paprike) i pustite da se dinsta i postane hrskavo. Na kraju dodajte papriku i skinite s vatre.
  • 6Ubacite tjesteninu u sos i izmiješajte.
Dobre Kalorije
Right Menu Icon