Loading

“Čašica” ubije jednu osobu svakih 10 sekundi

GENEVA, (epssa-pr) – Konzumiranje alkohola bilo je odgovorno za 3,3 miliona smrtnih slučajeva u cijelom svijetu tokom 2012. godine, navodi se u izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Alkohol ne dovodi samo do zavisnosti, već može povećati rizik za obolijevanje od čak 200 bolesti, uključujući tuberkulozu i upalu pluća.

“Kada se sve to uzme u obzir dolazi se do podatka da alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi”, rekao je Schehar Saxen iz Odjeljenja za mentalno zdravlje i zavisnost od droga pri WHO.

U izvještaju se navodi da svaka osoba, na svjetskom nivou, stara od 15 godina pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje.

Međutim, manje od polovine svjetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju unesu u prosjeku oko 17 litara čistog alkohola godišnje.

Inače, muškarci će češće od žena doživjeti smrt povezanu s alkoholom, iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom.

To je posebno rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izvještaju u kojem piše i da Evropa ima najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika.

 

 

Dobre Kalorije