Loading

Čičoka – odlična za dijabetičare

Kod nas se zove čičoka, a na engleskom njeno ime je jerusalimska artičoka, mada ovo krtolasto povrće nema nikakve veze ni sa Jerusalimom, ni sa artičokama. Ono je, naime, u rodu sa suncokretom.

Čičoka potiče iz Amerike. Njene vrednosti su poznavali Indijanci koji su je nazivali “sunčani korjen”. U 17. veku dobija svoje englesko ime. U to doba čičoka je u Evropi bila popularnija od krompira, ali kasnije ju je krompir potisnuo, pa je postajala “interesantna” samo u vreme velike gladi. U novije vrijeme sve češće se koristi i u svetu, i kod nas.

KLJUČNI SASTOJAK – INULIN
Čičoka je vrlo hranljivo povrće niske energetske vrednosti, samo 79 kalorija u 100g.
Ona je i bogat izvor kalcijuma, željeza, cinka, vitamina B1 i B2, bjelančevina, kalija, fosfora, vitamina A, a dobar je izvor vitamina C i D, proteina, masti, celuloze, ugljenih hidrata i dr.
Krtola čičoke može da se jede sirova, kao salata, a može i da se prži, kuha ili peče. Mlade stabljike, s lišćem visine do 30 cm, mogu da se koriste u ishrani ljudi, kao salata i varivo.

Za razliku od krompira koji sadrži škrob, krtole čičoke sadrže polisaharid inulin. Valja istaći da krtole izvađene u proljeće imaju manje inulina, ali su zato slađe.
Inulin, ključni sastojak čičioke, je polisaharid koji sadrži fruktozu. To je probiotik, što znači da stimuliše razvoj korisnih bakterija u crevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje: eliminišu štetne mikroorganizme crijevne flore (npr. salmonela, kandida…), sprečavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% (posebno kalcijuma, magnezijuma i željeza), same proizvode vitamine B kompleksa, smanjuju proizvodnju toksina jetre, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin, dakle, normalizuje varenje, revitalizuje crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizuje nivo triglicerida i holesterola u krvi, čime sprječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage. Kako razgradnjom inulina ne dolazi do porasta nivoa šećera i insulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.
Osobe koje jedu sirovu krtolu čičoke manje obolijevaju od karijesa zuba. Čičoka pomaže i kod alergija na hranu, visokog krvnog pritiska, a preporučuje se i malokrvnim osobama.

SVJEŽA, KUHANA, PEČENA?
Čičoka podsjeća na krompir ili korjen đumbira. Ima slatkast ukus. Najčešće se priprema kao krompir, kuhana (najbolje neoljuštena) i pečena, ali se može pripremati i sirova, kao salata, sa ostalim povrćem, ili kao zimnica.
Pošto se većina njenih hranljivih sastojaka nalazi neposredno ispod kože, najbolje je da je ne ljuštite, nego samo da je dobro operete prije kuhanja. Ako je sječete, sijecite je neposredno prije pripremanja, da ne bi potamnila ili je poprskajte vodom sa limunom ili sirćetom da biste spiječili oksidaciju. Kuhanje sa kožom može da dovede do njenog tamnjenja, zbog visokog sadržaja željeza.
Ako jedete svježu čičoku, najbolje je da je isječete na tanke režnjeve, dodate u salatu i uživate u njenom hrskavom ukusu. Ili, sijecite i marinirajte je u malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja i soka od limuna ili sirćeta. Kada pripremate supu od svježeg povrća, dodajte i čičoku u blender.
Ako je pržite, isjeckajte je i propržite zajedno sa drugim povrćem u malo maslinovog ulja. Čičoka će omekšati za 4-6 minuta, a ako želite da bude hrskavija pržite je 2-4 minuta.
Čičoku možete peći cijelu ili isjeckanu. Zamočite je u malo maslinovog ulja, pa je stavite u pleh. Pecite na 200 stepeni 30-45 minuta ako je cijela, odnosno 20-25 ako je isječena. Povremeno je okrenite. Dodajte so i biber po želji.
Na pari, isječenu čičoku treba kuhati na visokoj temperaturi 5-8 minuta. Možete je začiniti po želji ili od nje napraviti pire, kao od krompira.
Čičoku možete da kuhate cijelu ili isječenu. Ubacite je u vodu koja vrije i kuhajte 10-15 minuta ako je cijela, a 5-8 ako je isječena.
Možete je čuvati do dvije sedmice u frižideru ili u papirnoj kesi na hladnom, tamnom mestu.

OPREZ
Zbog velikog sadržaja kalcijuma čičoka se ne preporučuje pacijentima čija je ishrana bazirana na smanjenom unosu kalcijuma.
Čičoka može da izazove pojavu gasova. Ako je nikad niste jeli, probajte prvo malu količinu, dok ne vidite kako će da reaguje vaš organizam.

Nutritivne vrednosti
Čičoka, svježa, 150g

 • 114 kalorija
 • 3 g proteina
 • 26 g ugljenih hidrata
 • 0,015 g masti
 • 2,4 g hranljivih vlakana
 • 5,1 mg željeza
 • 643 mg kalija
 • 6 mg vitamina C
 • 6 mg natrija
 • 0,3 mg tiamina
 • 20 mg kalcijuma
 • 20 mcg folata

Izvor: bilje i zdravlje