Loading

Čoban salata (turski recept)

Turska manjina u Gradu Sarajevu je za kuharicu jela nacionalnih manjin ponudila sljedeća jela:  “zeytin yagli”  sarma, iskender kebab, imam bayildi, čoban salata i supa  od leće. Stručni tim Dobrih Kalorija je odabrao čoban salatu kao najzdravije od ponuđenih jela. 

Sastojci:

– 1 sredna glavica luka

– 3 paradajza

– 2 krastavca

– 3 paprike

– 4-5 peteljki peršuna

– Sok od pola limuna

– 1 kašičica sirćeta

– Maslinovo ulje, so

 

Priprema:

  • Nasjeckajte luk na sitno.
  • U veliku zdjelu  izrežite na kockice paradajz, krastavac, papriku  i peršun, pa dodajte isjeckani luk .
  • Umiješajte sirće i maslinovo ulje,  zatim dodajte sok od limuna i soli po ukusu.
  • Salatu  služite  odmah,  bez mnogo čekanja.

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u projektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima, koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.

Više o nacionalnim manjinama saznaj na https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu.

Dobre Kalorije
Right Menu Icon