
Čoko-lješnjak namaz
Sastojci:
- 150 grama lješnjaka
- 3 kašike meda
- 2 kašike kokosovog ulja
- 1/4 čajne kašike soli
- 2/3 šolje bademovog mlijeka (može i običnog mlijeka)
- 150 grama crne čokolade (sa najmanje 70% kakao u sastavu)
Priprema:
- Lješnjake prvo ispecite u rerni na 160 C, 12-14 minuta, da dobiju finu aromu, ali pazite da se ne prepeku, jer će biti gorki.
- Prebacite ispečene lješnjake u čistu krpu i dok su topli pokušajte skinuti maksimum oljupine sa lješnjaka laganim pokretima ruku i rolanjem u preklopljenoj krpi. Sasvim je u redu ako se zadrži malo oljupine.
- Tako oguljene lješnjake sameljite u blenderu dok su još topli.
- Dodajte med, ulje, so i ponovo meljite do konzistencije putera/paste.
- Na pari otopite čokoladu i dodajite je postepeno u puter koji ste napravili od lješnjaka.
- Ugrijte mlijeko, koje ne treba proključati, dodajite čokoladnoj kremi postepeno dok ne dobijete glatku i finu teksturu namaza.
- Po potrebi dodajte još meda ili soli kako bi prilagodili svom ukusu.
- Čokoladni namaz prelijte u staklenu teglu i stavite u frižider.
Napomena: Ovako peipremljen namaz može stajati u frižideru do 7 dana.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić