Loading

Čoko-lješnjak namaz

Sastojci:

  • 150 grama lješnjaka
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 1/4 čajne kašike soli
  • 2/3 šolje bademovog mlijeka (može i običnog mlijeka)
  • 150 grama crne čokolade (sa najmanje 70% kakao u sastavu)

 

 

Priprema:

  • Lješnjake prvo ispecite u rerni na 160 C, 12-14 minuta, da dobiju finu aromu, ali pazite da se ne prepeku, jer će biti gorki.
  • Prebacite ispečene lješnjake u čistu krpu i dok su topli pokušajte skinuti maksimum oljupine sa lješnjaka laganim pokretima ruku i rolanjem u preklopljenoj krpi. Sasvim je u redu ako se zadrži malo oljupine.
  • Tako oguljene lješnjake sameljite u blenderu dok su još topli.
  • Dodajte med, ulje, so i ponovo meljite do konzistencije putera/paste.
  • Na pari otopite čokoladu i dodajite je postepeno u puter koji ste napravili od lješnjaka.
  • Ugrijte mlijeko, koje ne treba proključati, dodajite čokoladnoj kremi postepeno dok ne dobijete glatku i finu teksturu namaza.
  • Po potrebi dodajte još meda ili soli kako bi prilagodili svom ukusu.
  • Čokoladni namaz prelijte u staklenu teglu i stavite u frižider.

Napomena: Ovako peipremljen namaz može stajati u frižideru do 7 dana.

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon