Loading

Čokoladni mafini

Sastojci:

Vlažni sastojci:

  • 3,5 šolje mlijeka
  • 2 čokolade sa visokim procentom kakaoa
  • 200 gr maslaca

Suhi sastojci:

  • 2 šolje integralnog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 šolja kakaoa
  • ¼ šolje maka
  • ¼ šolje mljevenog lana
  • 1 šolja sitno sjeckanih hurmi (datula)
  • Sjemenke suncokreta i bundeve

Postupak pripreme:

  • Lagano zagrijati mlijeko i u njega staviti čokoladu i maslac da se istope u mlijeku
  • Suhe sastojke pomiješati (sve osim hurmi i sjemenki)
  • Suhim sastojcima dodati vlažne i dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa
  • Onda dodati hurme i sjemenke i još jednom izmiješati
  • Smjesu nasuti u kalupe za mafine do vrha
  • Odozgo se može posuti sjemenkama po želji
  • Ovo je smjesa za 16 mafina
  • Peći na 200 stepeni, oko 30 minuta

Savjeti:

  • Prije nego što izvadite iz rerne provjerite čačakalicom jesu li sasvim gotovi. Zabodite čačkalicu u mafin. Kada je izvučete na čačkalici ne treba da ostane smjese, tj. treba da bude suha.
  • Ukoliko želite više smjese samo dodajte još mlijeka i brašna. Ako želite manje, uradite suprotno

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon