
Čokoladni mafini
Sastojci:
Vlažni sastojci:
- 1,5 šolje mlijeka
- 1 čokolada sa visokim procentom kakaoa
- 100 gr maslaca ili kokosovog ulja
Suhi sastojci:
- 1 šolja integralnog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1/2 šolje kakaoa
- 1 kašika mljevenog lana
- 1 kašika sjemenki bundeve
- 1 šolja sitno sjeckanih hurmi (datula)
- Sjemenke suncokreta i bundeve za ukras
Postupak pripreme:
- Lagano zagrijati mlijeko i u njega staviti čokoladu i maslac da se istope
- Suhe sastojke pomiješati (sve osim hurmi i sjemenki)
- Suhim sastojcima dodati vlažne i dobro izmiješati da se dobije jednolična smjesa
- Onda dodati hurme i sjemenke i još jednom izmiješati
- Smjesu nasuti u kalupe za mafine do vrha, poravnati
- Odozgo se može posuti sjemenkama po želji
- Ovo je smjesa za 16 mafina
- Peći na 200 stepeni, oko 30 minuta