Loading

Čorba od geršla (talijanski recept)

Udruženje građana talijanskog porijekla je ponudilo svoja 4 recepta, koja će biti predstavljena na Prvom danu nacionalnih manjina. To su: PAPE, ČORBA OD GERŠLA, ŠPAGETI SA ULJEM, BIJELIM LUKOM I FEFERONIMA I TRENTINSKI GULAŠ.

Naš stručni tim je kao najzdraiji odabrao ČORBU OD GERŠLA (MINESTRA D’ORZO). 

I sami možete napraviti ovu odličnu čorbu, koja je puna vitamina, minerala, proteina, vlakana i drugih nutrijenata.

Količinu odredite tako što stavljate malo više od jedne kašike geršla po osobi.

Priprema:

Popržiti na puteru veću glavicu luka da zarumeni, pa celera i mrkve. Dodati krompira sjekanog na kocke u većoj količini u odnosu na ostalo povrće. Doda se geršla koju ste prethodno držali nekoliko sati u mlakoj vodi, malo te vode, list lovora i malo suhog mesa da bi poboljšali ukus. Kuha se 20 minuta, a po potrebi i malo duže. Servira se za ručak, ili za večeru.

Portal dobrekalorije.ba učestvuje u prjektu Grada Sarajeva ”Dani nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu” na način da inspiriše na pripremu zdravih jela i jednom takvom za svaku manjinu dodjeljuje priznanje. Sam projekat za cilj ima da se udruženjima koja okupljaju nacionalne manjine u Gradu Sarajevu, omogući predstavljanje njihovog rada, projekata, kulture, tradicije, kuhinje, rukotvorina, umjetnosti i drugih aspekata njihovog identiteta, a sve to kroz Dane nacionalnih manjina u Gradu Sarajevu koji će se organizovati tri puta u 2015. godini.
Više o nacionalnim manjinama na: https://www.facebook.com/nacionalnemanjineusarajevu?ref=br_tfn
Dobre Kalorije
Right Menu Icon