Loading

Čorba od tikve

Potrebno:

  • oko 500 g mesa crvene tikve (stambolka, Hokaido, muskatna, koju imate)
  • velika glavica crnog luka
  • 4-5 čehni bijelog luka
  • pola chili papričice (po želji više ili manje)
  • pola kašikice kurkume
  • pola kašikice mljevenog kima.

 


11992447_10208069315869988_1014761519_n

 

Priprema:

  • Tikvu isjecite na manje kocke.
  • Luk ogulite i isjecite krupnije.
  • Bijeli luk zdrobite.
  • Rastopite kašiku maslaca, te na njemu ispržite tikvu i luk, te bijeli luk i chili.
  • Pržite 5-10 minuta.
  • U 800 ml vode stavite malo soli, biber, začine i prokuhajte, te prelijte tikvu.
  • Kuhajte oko 20 minuta pa provjerite da li je tikva skuhana, a skuhana je ako je mekana.
  • Štapnim mikserom izmiksajte supu (sa strane na šporetu imajte kuhanu vodu u slučaju da supa bude pregusta kako biste dodali vode)
  • U tavi prepržite 2-3 kašike tikvinih sjemenli sa malo soli, te dekorišite čorbu.
  • Pred serviranje možete dodati vrhnje za kuhanje.

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon