Loading

Čuvanje orašastih plodova i sjemenki

 

Orašasti plodovi i sjemenke imaju ograničen rok čuvanja na našim policama. Sadrže visok procenat masnoća koje su uglavnom zdrave nezasićene masti. Nažalost, ove masnoće se lako razlažu pod uticajem toplote, svjetlosti i zraka, što dovodi do užeglosti, pa ove namirnice dobivaju jak i gorak ukus. To može biti i opasno, može izazvati bolove u stomaku i nadraženost crijeva.

Orašaste plodove i sjemenke čuvajte na sljedeći način:

  • Kupujte ih svježe

Pokušajte naći svježe orašaste plodove i sjemenke kada idete u kupovinu. Ako je moguće probajte ih prije kupovine. Kupite samo onoliko koliko vam treba za potrošiti. Iako je privlačno kupiti više stvari odjednom (npr. orahe, bademe i lješnjake), ipak gledajte da kupite samo one koji vam trebaju.

  • Kupujte ih cijele i prijesne

Ako kupite cijele i prijesne orašaste plodove i sjemenke, to je najbolji način da što duže ostanu svježi. To je zato što izlomljeni, isjeckani ili samljeveni u brašno otpuštaju svoje masnoće, koje su onda izložena kisiku, što im omogućava da vrlo brzo užegnu. Najbolje je da ih sami isjeckate ili sameljete onda kada vam trebaju za korištenje. Ne samo da će biti svježi nego će imati i ljepši okus.

  • Poklopite ih poklopcem

Sve orašaste plodove i sjemenke čuvajte u posudama sa poklopcima, tako da zrak ne može imati kontakta s njima.

  • Čuvajte ih na hladnom

Čuvanje u dobro zatvorenim posudama je vrlo bitno, ali čuvanje na hladnom je još bitnije. Ako ih planirate koristiti u skorije vrijeme dovoljno je da ih držite na hladnom i tamnom mjestu, na sobnoj temperaturi. Međutim, tako ćete ih moći držati samo nekoliko mjeseci. Ako želite da vam duže traju, čuvajte ih u frižideru ili čak u zamrzivaču. U frižideru se mogu čuvati do 6 mjeseci, a u zamrzivaču čitavu godinu.

 

Izvor: http://www.healthdigezt.com/

Dobre Kalorije