Loading

Cvjetno – voćna čarolija

 

Prekrasno šareno cvijeće i voće opija nas svojim bojama, mirisima i okusima, no pored toga ima i ljekovita svojstva. Jeste li već isprobali čajeve od ribizla, jasmina i ruže?

Čaj od latica ruže

Zbog ljekovitosti ruže se puno koriste u ajurvedskoj medicini. Zbog vitamina C, pektina, jabučne i limunske kiseline, čaj od ružinih latica ima diuretski učinak. Eliminira toksine i ima učinak hlađenja na tijelo, što može osloboditi od grlobolje, curenja nosa i blokiranih bronhija. Pomaže protiv infekcija u probavnom traktu i ponovo uspostavlja normalnu bakterijsku floru u crijevima. Čisti jetru i žučni mjehur te potiče protok žuči. Može ublažiti nesanicu, depresiju i umor.

Priprema čaja: jednu kašičicu suhih latica ruže prelijte vrućom vodom, neka malo odstoji poklopljeno i zatim popijte. Odličan je i kad se pomiješa pola – pola sa zelenim čajem.

Čaj od ribizla

U pučkoj medicini crveni ribizl poznat je kao voće koje jača, čisti i uljepšava naše tijelo. Bobice pobuđuju apetit, djeluju na povišeno lučenje žlijezda slinovnica, vrlo brzo oslobađaju mokraćnu kiselinu iz krvi, a dodavanjem lista i korijena smanjuje se razina bjelančevina u mokraći. Ljekovito djelovanje crvene ribizle koristi se pri liječenju reume, gihta i išijasa.

Priprema čaja: Tri kašike plodova crvene ribizle natapajte 4 sata u čaši vrele vode, ocijedite i pijte po jednu šoljicu 4 puta na dan pola sata prije jela.

Čaj od jasmina

Ispijanje tople šolje čaja od jasmina može učiniti mnogo više za vaše tijelo od samog uzbuđivanja osjetila okusa. Lišće ovog cvijeta ima preventivna svojstva protiv bolesti, počevši od raka do smanjenja razine kolesterola. Izraelski istraživači su čak uspjeli razviti lijek protiv raka koristeći jasmonit, komponentu stabljike jasmina koji štiti biljku od ozljeda. Studija u Japanu, pak, dokazala je smirujuća svojstva jasminaova čaja, dok je drugo ispitivanje pokazalo da zeleni čaj u kombinaciji s jasminom smanjuje razinu lošeg kolesterola i triglicerida.

Priprema čaja:  1 kašiku biljke prelijte vrućom vodom, neka malo odstoji poklopljeno i zatim popijte.

Izvor: http://www.gastrofan.com/, izvor fotografije: http://www.vivawoman.net/

 

Dobre Kalorije