Loading

DA i NE u PMS-u

Ako niste znali, pravilan i zdrav odabir namirnica vas proljepšava. Sjajnija kosa, mekša koža, čvršći nokti i bolje pamćenje – sve je to moguće postići zdravim odabirom hrane.

Još od antičkih vremena hrana je smatrana lijekom. Međutim, kada vas boli može li prava hrana pomoći jednako kao primjerice, tabletica protiv bolova? Dobro, nećemo baš pretjerivati, ali pravi odabir namirnica može pomoći, ali i odmoći kada je bol u pitanju.

Namirnice koje biste trebali izbjegavati u PMS-u

namirnice_za_PMS1

Gazirana pića

Popularna gazirana pića prepuna su šećera i nimalo nisu zdrava, a tokom PMS-a, a i samog razdoblja menstruacije, dodatno doprinose nadutosti. Umjesto toga, radije pijte puno vode, ne mineralne nego obične, kako biste se lakše riješili zadržane tekućine u organizmu.

 

namirnice_za_PMS2

Prerađena hrana

Konzumiranje ove hrane dodatno doprinosi retenciji vode u vašem organizmu jer ovakve namirnice u svom sastavu imaju visok udio natrija koji veže vodu i tako omogućuju da se višak vode lako zadržava u vašem organizmu.

 

Pržena hrana

Svakako izbjegavajte prženu hranu koja i inače nije zdrava, jer sadrži trans masti koje povisuju razinu estrogena u vašem tijelu, a rezultat toga je i bolnija menstruacija. Također, istu stvar vašem tijelu čini i hidrogenizirana biljna mast, stoga i takvu hranu, barem te dane u mjesecu, prekrižite.

Leguminoze

Naravno, i kada nemamo te dane u mjesecu poznato nam je da hrana poput graha zbog svoje opne uzrokuje nadutost, zato ih je poželjno ne konzumirati kada ste u PMS-u ili imate menstruaciju.

 

namirnice_za_PMS3

Fast food

Iako nam baš u periodu mjesečnice tijelo često žudi za masnom hranom, ipak unos masti, pogotovo onih nezdravih trans masti, trebate ograničiti, jer masnoće utiču na menstrualnu bol tako da povećavaju razinu estrogena u tijelu, a to ujedno znači i bolniju menstruaciju.

Namirnice koje biste trebali konzumirati u PMS-u

namirnice_za_PMS4

Lubenice

Lubenice su odlično ljetno osvježenje s kojima za vrijeme PMS-a možete utažiti svoju žudnju za slatkim. Budući da je ova namirnica puna vode, pomaže u eliminaciji tekućine iz tijela.

 

namirnice_za_PMS5

Tamna čokolada

Tamna čokolada iznimno je bogata magnezijem koji regulira lučenje hormona sreće poznatijeg kao serotonin. Svakako, kada birate čokoladu za osladiti se, birajte one sa 70% i više kakaa.

 

namirnice_PMS

Losos

Losos kao namirnica bogata omegom, djeluje umirujuće na vaše mišiće, a time ublažavate i grčeve za vrijeme trajanja menstruacije. Ovo također vrijedi i za drugu hranu bogatu omegom poput oraha, avokada te sjemenki lana.

 

PMS_namirnice

Banana

Kada ste loše raspoloženi, pojedite bananu i osjećat ćete se bolje, a sve to zbog zavidne količine vitamina B6. Osim toga, vrlo su bogate kalijem i magnezijem, inače mineralima koji pomažu u eliminaciji vode iz vašeg tijela.

Pridržavajte se ovih nekoliko savjeta i ne sumnjamo da će PMS imati svog opakog neprijatelja, a vi mnogo više prijatelja, jer ćete se riješiti i one čangrizavosti koja nas svih obuzme u tim danima u mjesecu.

Izvor: Zdrava kuhinja

Dobre Kalorije