Loading

Da li i kako čitati deklaracije?

Mnogi su zbunjeni oznakama na deklaracijama koje se nalaze na pakovanoj hrani. Prije nego što damo upute za čitanje deklaracija, želimo naglasiti da najzdravija hrana koja postoji – nema deklaracije! Svježe voće, fileti ribe, šaka orašastih plodova – ta hrana ne treba deklaracije da vam kažu da je to hranjivo!

Prva jednostavna strategija razumnog jedenja je izbjegavanje pakovane hrane koja ima deklaracije, jer je to uglavnom hrana koja je jako prerađena u odnosu na  svježe namirnice.

Međutim, pošto većina nas jede barem nešto od pakovane hrane sa deklaracijama, onda je dobro znati i pročitati iste da bismo znali šta jedemo. To je posebno bitno kada uspoređujete dva slična pakovanja i želite se odlučiti koji od njih da kupite.

Prvo treba imati na umu da se deklaracija uglavnom ne odnosi na cijelo pakovanje. Uglavnom se u pakovanju nalazi više od jedne porcije, a to može biti zbunjujuće i voditi na pogrešan zaključak. Uzmite za primjer neki zapakovani kolač. Ako pogledate hranjive vrijednosti, može vam se učiniti da su dobro izbalansirane. Međutim, ako se vratite na početak i vidite da u tom pakovanju ima 5 porcija tog kolača, tj. ono što ste pročitali se ne odnosi na cijelo pakovanje, nego samo na 1/5 kolača – onda vrijednosti i neće biti tako dobre.

 

deklaracija

 

Ispod oznake o veličini porcije (serving size), postoji oznaka o količini ukupnih kalorija. To i nije najbolji način da procjenite koliko je nešto zdravo, s obzirom na to da pojedine zdrave namirnice imaju veliku kalorijsku vrijednost, npr. avokado i orašasti plodovi, ali su ipak vrlo zdrave ako se koriste u razumnim količinama.  Međutim, ako želite smršati i uspoređujete dva pakovanja, onda vam je bitna i količina kalorija.

 

deklaracija

 

Sljedeća bitna stavka je količina vlakana u pakovanju, koja omogućuju normalan rad probave, stabiliziraju šećer u krvi i odgađaju ponovnu pojavu gladi. Zato je bolje uzeti hranu koja sadrži više vlakana.

Sljedeća stavka su šećeri. Postoje uvjerljivi dokazi da moderna epidemija gojaznosti i šećerne bolesti velikim dijelom imaju veze sa tim što jedemo puno više šećera nego što je to potrebno. Da biste konvertovali grame šećera u čajne kašikice, podijelite količinu u gramima sa 4. Onda pogledajte na žitarice za doručak za djecu i vidjećete da neke od njih sadrže čak 5 ili više kašikica šećera po porciji!

 

deklaracija

 

Sljedeće što trebamo gledati su masnoće. Obratite pažnju na ukupne masnoće, ali i na vrste masnoća koje se nalaze na deklaraciji. Općenito, masnoće koje se nalaze u prerađenoj hrani uglavnom su manje zdrave od onih koje možemo naći u biljkama. U biljkama se uglavnom nalaze nezasićene zdrave masnoće. Zasićene masnoće se nalaze u npr. u crvenom mesu i maslacu, treba jesti u razumnim količinama. Trans-masnoće, koje se nalaze skoro u svim prerađenim proizvodima treba izbjegati u potpunosti, jer su povezane sa povećanim rizikom za nastanak srčanih oboljenja.

 

deklaracija

 

Sljedeća stavka na koju treba obratiti pažnju su soli. Poznato je da prerađene namirnice sadrže više soli nego izvorne namirnie ili one koje su manje prerađene (npr. kupovni i domaći sos- paradajz).

 

Untitled4

 

Deklaracije često sarže spisak vitamina i minerala sadržanih u pakovanju, ali i to može biti informacija koja vodi na krivo razmišljanje. Dodati vitamini i minerali ne znače da se radi o zdravoj hrani. Proizvođači često dodaju vitamine i minerale, jer to doprinosi boljoj prodaji proizvoda.

 

deklaracija

 

Savjesni potrošači čitaju deklaracije i pomoću toga odlučuju o kupovini nekog proizvoda. Međutim, bitno je znati da je hrana bez deklaracija, tj. hrana u svom izvornom obliku, nepakovana hrana  puno bolja od ičega što se može naći u pakovanju!

Piše: dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije