Loading

Da li je krompir zdrav?

U svijetu postoji oko 1400 vrsta krompira. Od toga njih oko 140 se koristi u ljudskoj ishrani. Pradomovina mu je Peru u Južnoj Americi, odakle su ga Španci sredinom 16.stoljeća prenijeli u Evropu. Od tada je neizostavan dio gotovo svake kuhinje, a Indija i Kina proizvode trećiinu cjelokupnog svjetkog prihoda krompira.

Krompir mnogi smatraju hranom siromašnih. Međutim, u Francuskoj je on smatran ekskluzivnom hranom, tako da su imali bal krompira, koji je bio jedan od najljepših na Dvoru.

Godine 1995. je krompir postao prvo povrće koje gajeno u svemiru. To pokazuje kolike nade čovječanstvo polaže u krompir, za koji se može reći da je namirnica budućnosti.

 

Vjerovatno često čujete kako krompir nije zdrava namirnica, jer ima visok glikemijski indeks. Kao negativna strana se navodi škrob kojim je krompir bogat.

Međutim, to može biti stranputica kada se radi o ovoj vrijednoj namirnici. U stvari, kao i većina drugih namirnica, on može biti štetan, ali može biti i vrlo koristan. Sve zavisi od načina pripreme. Ako se koristi u vidu pomfrita i čipsa, vrlo je vjerovatno to najgora namirnica koju ćete pojesti. Ako ga kuhate u kori i ohladite pa jedete, onda je to jedna od najboljih namirnica.

Naime, glikemijski indeks krompira vrlo varira zavisno od načina pripreme. Najbolji način pripreme krompira je kuhanje ili pečenje u kori. Kora će pri termičkoj obradi zaštititi hranjive materije u krompiru. Čak će očuvati i jedan dio vitamina C, kojim obiluje svjež krompir. Osim toga, kora je dio krompira koji nosi najviše njegove arome, kao i vlakna, tako da se u nekim kuhinjama krompir opravdano konzumira s korom. Naravno, prije toga ga je potrebno dobro oprati.

Nakon što ga skuhate ili ispečete u kori, možete je i ukloniti i konzumirati ohlađenog. To je najbolji način konzumiranja krompira, jer je u tom slučaju glikemijski indeks dosta nizak. Nakon što ga ogulite, začinite ga po vlastitom ukusu, dodajte malo maslinovog ulja, svježeg mladog luka, malo bijelog luka i imate odlično jelo, puno nutrijenata.

Ono što ne biste trebali raditi je da jedete krompir sa hljebom, obzirom na to da već sadrži veću količinu škroba. Najbolje je da ga jedete uz povrće, ali i uz ribu, meso i sl.

Jedna od prednosti krompira je što je neutralan, tako da se od njega mogu spremati slana i slatka jela. Voda u kojoj se kuhao krompir je dobra za zgušnjavanje supa. Općenito, kada želite zgusnuti neko jelo, najbolje je da to uradite pomoću krompira, čiji škrob će uraditi isto što bi uradili vještački zgušnjivači, a prirodni je izvor.

Povrće svih boja ima svoje zdravstvene prednosti, pa tako i bijelo povrće poput krompira. Po nivou nekih fitohemikalija, vitamina i minerala svrstava se u rang sa samom brokulom.

Jedna od prednosti krompira je da gotovo i nije poznata alergija na njega, za razliku od većine drugih namirnica. Zato se bebama uvodi među prvim čvrstim namirnicama. Po istraživanjima je svrstan u neke od najsigurnijih namirnica na svijetu.

 

Nutrijenti u krompiru

Krompir je bogat vitaminom B6, koji je bitan kod sinteze proteina, ima ulogu u detoksikaciji organizma, a igra bitnu ulogu i u održavanju kondicije, pa sportaši često jedu krompir prije napornih treninga.

Krompir je bogat kalijem, tako da je pohvalno koristiti ga ako imate visok krvni pritisak i pijete tablete za izmokravanje. Krompirom ćete dosta lako nadoknaditi izmokreni kalij. Osim toga, krompir sadrži i supstance koje mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska. Preporučuje se konzumiranje manje količine dva puta dnevno.

Ova namirnica sadrži flavonoide, koji su zaduženi za zdravlje srca i krvnih sudova, štite organizam i od karcinoma, kao i od nekih plućnih bolesti.

Osim spomenutih sastojaka, krompir sadrži velike količine vitamina C, vitamine B kompleksa, vitamin A, željezo, kalij, magnezij, fosfor, mangan i kalcij.

 

Liječenje krompirom u narodnoj medicini

Krompir se u narodnoj medicini može koristiti i kao lijek za mnoge probleme. Na primjer, sok od svježeg krompira blagotvorno djeluje na obnavljanje sluznice želuca, kao i bolove u želucu. Pri tome treba paziti da krompir nije proklijan. Može blagotvorno djelovati i na žgaravicu.

U vidu obloga se koristi za podočnjake, hemoroide, kao i za reumatske bolove u zglobovima. Može se koristiti i za strije, tako da se kolutovi krompira utrljavaju po strijama, pusti se da se sokovi osuše i onda se opere. Oblozi od krompira mogu pomoći i ako se stave na grudi kod problema sa plućima, a ublažiće i probleme sa lakšim opekotinama.

 

Negativne strane krompira

I pored niza zdravstvenih dobrobiti, postoje i neke stvari na koje treba paziti pri konzumaciji krompira. Krompir može da bude i otrovan, a razlog tome je solanin koji se nalazi u krompiru koji klija, uz samo mjesto gdje se pojavila klica, kao i u zelenim nezrelim dijlovima krompira. Te dijelove uvijek potpuno odstranite ili  izbjegavajte konzumiranje proklijalog krompira. Znaci trovanja ovom supstancom su glavobolja, često poraćanje, proliv, širenje zjenica i opća malaksalost. Međutim, nemojte se bojati trovanja krompirom, jer je potrebno pojesti veću količinu proklijalog krompira da bi uopće došlo do pojave osvim simptoma.

Treba pripaziti i na konzumiranje pomfrita i čipsa. To je krompir koji se prži u ulju koje se koristi više puta i u kojem se nlaze nusprodukti prženja. Ti nusprodukti ulaze u krompir spremljen na ovaj način. Zato treba ograničiti njegovu konzumaciju, a ako je moguće potpuno je izbjeći.

Jedna od negativnih strana krompir aje što je siromašan proteinima, pa to trebate uzeti u obzir ako ste veliki ljubitelj krompira.

I na kraju, kao i sa svim ostalim biljnim vrstama, problem može biti ako konzumirate neorganski krompir, zbog prisustva pesticida i drugih hemikalija. Ako imate mogućnost, posijte ili kupujte organski krompir i u tom slučaju se ne brinite za njegove negativne odlike, jer će pozitivne sigurno biti puno, puno veće. Mi imamo sreću da krompir dobro uspijeva na našem podneblju, pa nije teško naći organski proizveden.

 

Kako bismo promovisali zdravstvene prednosti ove divne namirnice, pripremili smo za vas odlično jelo, puno nutrijenata. Sigurni smo da ćete uživati u „Krompir ruži“. U restoranu Cordoba (hotel Krone) ovo jelo je uvršteno na specijalni meni.

Pripremila: Dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije