Loading

Da li je želatina zdrava?

PITANJE:

“Molim Vas da mi kažete je li želatina dobra za korištenje, tj. da li je zdrava ili nije? I da li postoji neka razlika što se tiče zdravlja u korištenju agar-agara, pektina i ostalih sličnih supstanci kao želatina ili je svejedno koju koristimo?”

ODGOVOR:

“Poštovana,

sve tvari koje ste naveli u svom pitanju spadaju u aditive i to u grupu emulgatora,- stabilizatora i zgušnjivača  prirodnog porijekla. Kada su u pitanu aditivi oni se prema svom uticaju na zdravlje ljudi klasificiraju u šest grupa: A1, A2,B1,B2, C1 i C2.

Supstance za koje pitate spadaju u grupu A1, što znači da su provjereni i mogu se bezbjedno i trajno koristiti u prehrambenim proizvodima. Naime, oni imaju sposobnost da apsorbuju, odnosno na sebe vezuju vodu i čine masu gušćom.

Agar – agar je izolovan iz morskih algi i po svom hemijskom sastavu je 90% D- galaktoza i 10 % L- galaktoza. Glavna joj je osobina da može da upije dvadeset puta veću količinu vode, nema kalorijsku vrijednost. Uglavnom se koristi u kulinarstvu, ali u Japanu je koriste i za pročišćavanje crijeva i liječenje zatvora (opstipacije).

Pektin je takođe biljnog porijekla. Spada u topiva dijetna vlakna i ima ga u voću, naročito u krušci i jabuci. Zbog svog svojstva da upija vodu koristi se protiv diareje i to na način da se jabuka ispeče u rerni. Koristi se kod pravljenja džemova ili sličnih proizvoda kao sredstvo za želiranje.

Želatina je životinjskog porijekla i dobija se iz kože ili tetiva, kosti ili veziva svinje i govečeta, a u novije vrijeme i iz ribe. Dodaje se i čvrstim jogurtim i dr. mliječnim proizvodima. Svinjska želatina se označava sa E441.”

Odgovara: mr. zdravstvenih nauka Arzija Pašalić

Dobre Kalorije