Loading

Danski hljeb

Potrebno (za veliki hljeb):

  • 150 gr cijelih sjemenki po izboru (mi smo stavili 5 vrsta: raž, pšenica, susam, lan i suncokret)
  • 150 ml vode
  • 450 ml jogurta
  • 400 g raževog brašna
  • 100 g graham brašna (pšenično brašno sa dodatim mekinjama) ili običnog integralnog
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 15 g soli (kašikica i po)
  • 1 kafena kašikica smeđeg šećera
  • 25 g germe

 

danski hljeb

 

Priprema:

  • Vodu prokuhajte i prelijte preko cijelih zrna, te pustiti da odstoji 45 minuta
  • U to dodajte jogurt, te kvasac, so i šećer
  • Promiješajte, pa dodajte graham i integralno brašno. Ako ne možete naći graham, onda samo dodajte 200 g običnog integrlnog pšeničnog brašna)
  • Izmješajte, pa onda postepeno dodajite raževo brašno. Formirajte kuglu tijesta.
  • U formu za hljeb stavite papir za pečenje.
  • Napunite tijestom (ova količina je dovoljna za veliku formu).
  • Premažite vodom i pospite pahuljicama ili sjemenkama po želji.
  • Prekrijte krpom i ostavite da nadolazi, oko 2 – 3 sata.
  • Pecite u već zagrijanoj rerni na 160°C oko 70 min.

Savjet više:

  • Ovaj hljeb možete zalediti, što je odlična ideja da uštedite vrijeme i energiju. Brzo se odleđuje, a imaćete opet domaći hljeb, koji nećete morati ponovo pripremati, niti ćete morati kupiti nezdravi hljeb.
  • Ako zaleđujete ovu količinu iz recepta, prerežite ga na manje komade ili čak na kriške, kako bi se što lakše odledio kada vam zatreba.
  • Samu količinu ćete odrediti prema svojim potrebama.

danski hljeb

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon