Loading

Desert u tegli

Potrebno za podlogu:

  • 1/2 šolje chia sjemenki (potpiti sa 1 čašom vode da nabubre)
  • 2 šolje zobenih pahuljica
  • 1/2 šolje meda

Potrebno za čokoladnu kremu:

  • 200 g crne čokolade
  • 150 g maslaca

Dodaci:

  • 2 banane
  • maline (svježe ili zaleđene)
  • orašasti plodovi po želji
  • sok od limuna ili narandže

 

Priprema:

  • Pomiješajte zobene pahuljice i nabubrele chia sjemenke, razvaljajte po papiru za pečenje u tepsiji i pospite medom. Ako želite možete možete dodati i isjeckane orašaste plodove, to će dati poseban okus i miris desertu.
  • Stavite da se peče na 200 stepeni C, da dobije hrskavost. Ako je potrebno promiješajte u toku pečenja.
  • Ostavite da se ohladi. Onda dodajte u teglu jedan dio te smjese, koja će biti u vidu mrvica.
  • Za kremu istopite čokoladu i maslac na pari i stavite na malo stegne, ali je koristite prije nego se skroz stegne.
  • Bananu izrežite na kolutiće i pospite sokom od limuna ili narandže. Poredajte bananu okolo u tegli.
  • Preko toga dodajte malo čokoladne kreme, pa opet sloj pečene smjese, pa kolutiće banane i maline.
  • Odozgo polijte sa malo meda.
  • Servirajte u teglama veličine po vašoj želji. Ako servirate u manje tegle, imaćete više manjih porcija deserta i obratno. Ovaj desert pogodan je za ponijeti na posao ili u školu, na izlet i slično. Može poslužiti kao užina ili dio doručka.

 

desert

 

izvor: Dobre kalorije

Dobre Kalorije
Right Menu Icon