Loading

I detox dijete ubijaju, zar ne?

Preneseno sa:  http://www.mooshema.com

[Razmišljanje o ishrani Pičiz Geldof i mnogih anomnih Pičiz ]
Kažu da je ćerka Boba Geldofa umrla naprasnom smrću od posljedica dugotrajne dijete sokovima od svježeg povrća. Obdukcija i toksikološke analize će potrajati, a u međuvremenu se prijatelji i novinari sjećaju njenih ispovesti poslije porođaja,  kako po mjesec dana jede samo sokove od povrća, tri puta dnevno. Dramatična razlika u kilaži ne daje puno povoda da sumnjamo u to.I kod nas su tzv. detox dijete više nego popularne. Nisam sigurna koliko se primenjuju u praksi, ali prostim pretraživanjem dobija se 15.000 rezultata na ovaj upit na našem jeziku.Pre nego što vam padne na pamet da “čistite organizam” tako što ćete jesti samo sokove od voća i povrća, hajde da vidimo šta se u našem telu dešava kada se podvrgnemo takvom režimu ishrane, za koji vjerujemo da je zdrav.Da vidimo šta se dešava sa tijelom kada mu uskratite proteine ili masti, i spustite se na unos ispod 800 kalorija dnevno.

Poslije prvog gutljaja

Na signale na glad, vaš mozak dobija odgovor u obliku čistog voćnog šećera. Šećer javlja pankreasu da aktivira insulin, koji će ga, sada u obliku glukoze u vašem krvotokoku,  proslijediti ćelijama.

30 minuta kasnije

Kad vam se ćelije napune glukozom, nivo šećera u krvi će početi da opada, od čega možete da osjetite blagu vrtoglavicu.

U međuvremenu, bez dovoljno kalorija, vaše tijelo radi isključivo na rezervama glikogena, tim veoma kratkotrajnim izvorima energije u jetri i mišićima.

Dva dana kasnije

Prilikom svakog “obroka” pretrpanog šećerima, vaš insulin vrtoglavo skače, a onda se survava. Zalihe glikogena su se prilično istrošile, ostavljajući vaše rezervoare praznima. Zbog toga počinjete da osjećate slabost i nedostatak energije i volje. Pošto uzimate tek polovinu od neophodne količine kalorija za normalno funkcionisanje svih organa, vaše telo poseže za drugim izvorima energije: trigliceridima iz masnih ćelija (jupi!) i proteinima iz vaših mišića (ups!). Počinjete da gubite mišićnu masu, iako možda uspijevate da vježbate svaki dan (oba dana od početka “čišćenja”).

Tri dana kasnije

Vaš mozak uopšte nije sretan. On ulazi u stanje izgladnjelosti i počinje da radi na ketone, gorivo koje nastaje sagorevanjem masnoća. To jedno vrijeme funkcioniše, međutim, kao rezultat prelaska na drugo pogonsko gorivo, možete osjetiti gubitak koncentracije, glavobolju i nervozu. Bez svježih proteina i masti izvana (meso, riba, jaja), vašem mozgu počinju da nedostaju i amino kiseline, materijal koji je potreban mozgu da bi održavao normalno funkcionisanje i rapoloženje. Ako ste skloni deperesiji i malodušnosti, upravo ste uspješno prizvali to stanje.

Proteini koji se nalaze u vašim iscijeđenim mišićima, razlažu se na amonijak i mokraćnu kiselinu, taj veoma nedobrodošao hemijski proces za vaš krvotok. Upravo su i vaši bubrezi postali preopterećeni borbom s toksinima od vaše detox dijete.

Očekivano, dobićete i proliv danas, jer vaše tijelo ne može da podnese toliku količinu tečnosti u  crevima. Uz proliv odmah ide i poremećaj elektrolita.

Četiri dana kasnije

Pošto nema hrane koju bi varilo, vaše tanko crijevo se osjeća zapostavljenim, pa počinje da atrofira. Vaš proliv se upravo pogoršava, ali vam se poboljšava – nivo dehidracije. Dehidriranost je, inače, jako dobra za poremećaj cijelog kardiovaskularnog sistema, što dovodi do smanjenog protoka krvi i neadkvatne preraspodjele krvi u organizmu, što će posebno i prije svega ugroziti vaše srce (spekulativna veza sa iznenadnom smrti gospođe Geldof).

Inače, da. Do kraja detoxa, držite se bliže WC-u, usraćete se od proliva.

toilet-628x363-TS-156280638

U međuvremenu, osmog dana

Ta-dam! Čvrsta hrana! Za razliku od Pičiz Geldof, vi ovo ne radite 30 dana u nizu, već samo nedelju dana za koje vjerujete da upravo živite zdravo.

Elem, preživeli ste i smršali!

Ali, jaoh, pa vi ste izgubili mišićnu masu! Sada imate više sala nego što ste ga imali prije sedmicu dana, a mnogo manje mišića. Ovaj novi odnos će vam potpuno sj***ti metabolizam, tako da, kad počnete da opet jedete normalno, najverovatnije ćete se brzo opet udebljati (mišiće, koji brže sagorijevaju unijete kalorije, ste izgubili čisteći se od otrova), i tako preuzeti počasnu člansku karticu yo-yo kluba.

I, uopšte

Sve ovo, veoma slično, se dešava i ako drastično smanjite unos kalorija. Zapamtite, većini prosječnih ljudi je neophodno minimum 1200 kalorija dnevno, samo za normalno funkcionisanje organizma, u stanju mirovanja.

checkJedini normalan način da smršate jeste – da jedete.

checkI jedini normalan način da čistite tijelo od otrova jeste – da se zdravo hranite.

Počnite da razmišljate ovako: naše tijelo je sasvim sposobno da se samo čisti, mi smo savršene mašine.

Međutim, ako ipak odlučite da se čistite samo voćnim ili povrtnim sokovima na period od nedelju dana ili duže, razmislite dva puta. Razmislite, da je to normalno, šta će nam zubi i pljuvačka, za početak?

Izvor: http://www.mooshema.com/

Dobre Kalorije