Loading

Dirty dozen vs. clean fifteen

Američka  radna grupa za okoliš – Environmental Working Group  redovno provodi  istraživanje na voću i povrću koje se najčešće koristi. Došli su do rezultata u kojima se prikazuje 12 namirnica koje su „prljave“ kada se radi o ostacima pesticida i 15 namirnica koje se mogu smatrati čistima, tj. imaju jako malo ostataka pesticida u svom sastavu.

Spomenuta grupa procjenjuje da svako može smanjiti unos pesticida u organizam za 80 % ako ovih 12 namirnica koristi iz organske proizvodnje. Dakle, ako samo njih koristimo iz organske proizvodnje, a ostalih 15 (ostale) iz neorganske ipak možemo uraditi puno za svoje zdravlje.

Lista se objavljuje svake godine i nije uvije ista, predstavlja one namirnice koje su u prošloj godini ispitane i označene kao nejprljavije.

Donosimo vam najnoviju Dirty dozen listu:

  1. Jabuke
  2. Jagode
  3. Grožđe
  4. Celer
  5. Breskve
  6. Špinat
  7. Slatke babure paprike
  8. Nektarine
  9. Krastavci
  10. Šeri-paradajz
  11. Ljute paprike
  12. Krompir

(+ tikvice i kelj)

Lista Clean fifteen – petnaest čistih je sljedeća:

  1. Avokado
  2. Kukuruz šećerac
  3. Ananas
  4. Kupus
  5. Slatki grašak (zaleđeni)
  6. Crveni luk
  7. Šparuge
  8. Mango
  9. Papaja
  10. Kivi
  11. Patlidžan
  12. Gejpfrut
  13. Dinja
  14. Šampinjoni
  15. Slatki krompir

Više možete pročitati na: http://www.ewg.org/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon