
- Stats: 1416 0
- Posted: 22. Avgusta 2014.
- Category: vijesti, Zanimljivosti
Dirty dozen vs. clean fifteen
Američka radna grupa za okoliš – Environmental Working Group redovno provodi istraživanje na voću i povrću koje se najčešće koristi. Došli su do rezultata u kojima se prikazuje 12 namirnica koje su „prljave“ kada se radi o ostacima pesticida i 15 namirnica koje se mogu smatrati čistima, tj. imaju jako malo ostataka pesticida u svom sastavu.
Spomenuta grupa procjenjuje da svako može smanjiti unos pesticida u organizam za 80 % ako ovih 12 namirnica koristi iz organske proizvodnje. Dakle, ako samo njih koristimo iz organske proizvodnje, a ostalih 15 (ostale) iz neorganske ipak možemo uraditi puno za svoje zdravlje.
Lista se objavljuje svake godine i nije uvije ista, predstavlja one namirnice koje su u prošloj godini ispitane i označene kao nejprljavije.
Donosimo vam najnoviju Dirty dozen listu:
- Jabuke
- Jagode
- Grožđe
- Celer
- Breskve
- Špinat
- Slatke babure paprike
- Nektarine
- Krastavci
- Šeri-paradajz
- Ljute paprike
- Krompir
(+ tikvice i kelj)
Lista Clean fifteen – petnaest čistih je sljedeća:
- Avokado
- Kukuruz šećerac
- Ananas
- Kupus
- Slatki grašak (zaleđeni)
- Crveni luk
- Šparuge
- Mango
- Papaja
- Kivi
- Patlidžan
- Gejpfrut
- Dinja
- Šampinjoni
- Slatki krompir
Više možete pročitati na: http://www.ewg.org/