Loading

Domaća začinska mješavina

Postoje razne začinske mješavine koje služe kao dodaci ishrani i koriste se da bi se poboljšao okus hrane. Većina tih dodataka sadrže veliku količinu štetnih sastojaka, kao i jako veliki procenat soli. To je dobar razlog da takve mješavine izbacite iz ishrane.

Vjerovatno će vam u početku biti jako neobično i hrana vam neće biti ukusna. Zbog toga možete postepeno smanjivati količinu dodatka koji ste koristili da bi se okusni pupoljci postepeno odvikavali. Kad uspijete u tome, vaš organizam će vam biti vrlo zahvalan iako toga nećete biti svjeni.

Sva hrana koju spremamo ima svoje okuse i mirise, boje, teksturu i ako se spremi na pravi način biće vrlo ukusna. S druge strane, ako hrani dodajemo ove začinske dodatke, hrana će biti ukusna, ali će sve imati isti okus, a mi ćemo biti „navučeni“ na korištenje istih. Razlog tome je što ti začinski dodaci imaju u  svom sastavu pojačivače okusa i to je jedna zamka koja nam se postavlja da bismo se navikli na ove dodatke. Drugi problem je što oni ni sadrže veliku količinu soli, zbog čega je hrana ukusnija, ali je isto toliko nezdravija i čini opasnost za zdravlje.

Da bismo imali ukusnu hranu ne moramo stavljati ove dodatke u nju. Sve što treba je da koristimo svježe, kalitetne namirnice i da ih pripremimo na pravi način. Naravno, postoje mnogi začini čijim dodavanjem se može postići željeni okus i nema potrebe da se dodaju spremne začinske mješavine ako se malo potrudimo i eksperimentišemo do željenog okusa.

Ako, ipak, želite da imate nešto što ćete dodavati ishrani u vidu začinske mješavine i što će vam biti pri ruci, napravite sami začinsku mješavinu!

Nije nimalo teško i može se napraviti na više načina. Sami izaberite povrće koje želite imati u mješavini, isjeckajte ga na sitno i osušite, stavite u teglu i koristite u ishrani. Umjesto sušenja možete koristiti zamrzavanje. Možete izblenadati povrće po želji, spakovati u dozatore za led i zalediti. Kada se zaledi izvadite doze u kesu i držite u zamrzivaču i po želji korisitite.

Jedan od prijedloga za pravljenje mješavine:

  • Mrkva
  • Celer
  • Peršun

Uzmete količine navedenih namirnica po želji, isjeckate i dobro osušite na prozračnom mjestu.

[Not a valid template]

Dobre Kalorije