Loading

Domaća zdrava pašteta

Potrebno:

  • 3 šolje skuhane leblebije (slanutka)
  • 100 gr pilećih prsa ili 1 batak sa karabatakom
  • 1 kašika tahin paste (pasta od susama)
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 čehno bijelog luka
  • so, biber, začini po želji 

 

Priprema:

  • Leblebije prethodno skuhajte. Ako imate suhe leblebije namočite ih u vodi prethodnu noć, operite ih i skuhajte. Možete kupiti i skuhane leblebije.
  • Piletinu također skuhajte i zadržite vodu u kojoj se kuhala. Ako ste koristili batake, odvojite sa njih meso koje ćete koristiti za paštetu, ostalo bacite. 
  • Pomiješajte leblebije i izrezanu piletinu, dodajte ostale sastojke.
  • Smjesu usitnjavajte u multipraktiku (možete i štapnim mikserom), dodajući vodu od piletine do te gustoće da bude kao pašteta. Možete smjesu usitniti tako da ostanu mali komadi mesa i leblebije, a ako više volite da je skroz kremasto, onda usitnjavajte dok ne dobijete željenu teksturu.

 

Savjeti:

  • Ako će paštetu jesti djeca, pripazite na dodavanje začina i uzrast djeteta.
  • Jelo je pogodno i za ishranu djece, jer sadrži mnogo proteina koji su poželjni u fazi intenzivnog rasta i razvoja djeteta.
  • Umjesto leblebije možete koristiti skuhan grah ili leće.
  • Servitajte paštetu uz povrće.
  • Ako servirate na tanjir, možete posuti maslinovim ili bundevinim uljem da bi dodali zdrave masnoće i ukrasili jelo. Za dodatnu dozu zdravlja pospite je svježim peršunom, bobicama nara, kockicama paradajza i sl.
  • Ovu paštetu možete pakovati u male plastične kutije (koje su predviđene za zamrzavanje) i zamrznuti tako da je možete koristiti kasnije.

 

Izvor: dobrekalorije.ba

Dobre Kalorije
Right Menu Icon