
Domaći puding s bundevom
Potrebno (za 4 porcije):
- 1/2 šolje pirea od bundeve
- 1 i 3/4 šolje mlijeka
- 2 supene kašike gustina
- 100 g očišćenih hurmi
- 1 jaje
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- 1/4 čajne kašike cimeta u prahu
- prstohvat muškatnog oraščića u prahu
- prstohvat soli
Priprema:
- Umutite žicom jaje i mlijeko. U to ubacite isjeckane hurme.
- Pomiješajte sa gustinom i na blagoj vatri miješajte polako, dok ne proključa.
- Miješajte još jednu minutu neprekidno nakon što proključa.
- Sklonite sa vatre i dodajte preostale sastojke. Izblendajte kratko štapnim mikserom da se hurme potpuno skaše.
- U kuhanu smjesu umutite pire od bundeve, dok se masa u potpunosti ne izjednači.
- Vratite smjesu ponovo da prokuha i kuhajte još 2-3 minute.
- Vruć puding prespite u posudice za serviranje.
- Dobro ohladite u frižideru.
- Za dekoraciju, puding možete preliti svježim/zaleđenim voćem, medom ili sitno isjeckanim orasima.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić