Loading

Domaći puding s bundevom

Potrebno (za 4 porcije):

  • 1/2 šolje pirea od bundeve
  • 1 i 3/4 šolje mlijeka
  • 2 supene kašike gustina
  • 100 g očišćenih hurmi
  • 1 jaje
  • 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
  • 1/4 čajne kašike cimeta u prahu
  • prstohvat muškatnog oraščića u prahu
  • prstohvat soli

puding

 

Priprema:

  • Umutite žicom jaje i mlijeko. U to ubacite isjeckane hurme.
  • Pomiješajte sa gustinom i na blagoj vatri miješajte polako, dok ne proključa.
  • Miješajte još jednu minutu neprekidno nakon što proključa.
  • Sklonite sa vatre i dodajte preostale sastojke. Izblendajte kratko štapnim mikserom da se hurme potpuno skaše.
  • U kuhanu smjesu umutite pire od bundeve, dok se masa u potpunosti ne izjednači.
  • Vratite smjesu ponovo da prokuha i kuhajte još 2-3 minute.
  • Vruć puding prespite u posudice za serviranje.
  • Dobro ohladite u frižideru.
  • Za dekoraciju, puding možete preliti svježim/zaleđenim voćem, medom ili sitno isjeckanim orasima.

 

puding

 

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon