
Drugačiji voćni jogurt
Potrebno:
- 1/2 l jogurta
- 1 kesica želatine
- 100 g svježih malina
- po želji: svježa menta, zobene pahuljice, cimet, med ili šećer
Postupak:
- Želatinu natopiti u malo vode da nabubri
- Jogurt lagano zagrijati, tek toliko da bude topao da bi se želatina mogla istopiti u njemu.
- Dodati želatinu i miješati dok se ne istopi
- Ukoliko želite u ovoj fazi možete dodati šećer, a ako želite da ga izbjegnete desert možete zasladiti medom kasnije
- Kada se želatina istopi i smjesa bude gotovo hladna, dodajte maline, lagano izmiješajte i izlijte u manju tepsiju, tako da bude debljine otprilike 2-3 cm
- Stavite na hlađenje u frižider sve dok se potpuno ne stegne
- Kada se ohladi, moći ćete rezati desert poput kolača
Savjeti:
- Isti desert možete obogatiti tako što ćete u jogurtu izblendati svježu mentu. To ćete uraditi tako da odvojite dio jogurta prije zagrijavanja, u njemu izblendate listove mente. Kada se želatina istopi i jogut ohladi, uz dodavanje malina možete dodati i ovaj dio jogurta s mentom i lagano izmiješati.
- Ako želite da desert bude zasit, tako da ga možete jesti za užinu ili doručak, u jogurt možete dodati zobene pahuljice (oko 100 g) i malo cimeta (po želji). U tom slučaju nemojte dodavati mentu. Ostali postupak je isti.
- Umjesto malina možete staviti neko drugo voće po svojoj želji, kao i začine.
- Desert zasladite medom ili nekim drugim zaslađivačem po želji.
[Not a valid template]
Piše: Dr. Safija Softić-Namas