Loading

Drugačiji voćni jogurt

Potrebno:

  • 1/2 l jogurta
  • 1 kesica želatine
  • 100 g svježih malina
  • po želji: svježa menta, zobene pahuljice, cimet, med ili šećer

Postupak:

  • Želatinu natopiti u malo vode da nabubri
  • Jogurt lagano zagrijati, tek toliko da bude topao da bi se želatina mogla istopiti u njemu.
  • Dodati želatinu i miješati dok se ne istopi
  • Ukoliko želite u ovoj fazi možete dodati šećer, a ako želite da ga izbjegnete desert možete zasladiti medom kasnije
  •  Kada se želatina istopi i smjesa bude gotovo hladna, dodajte maline, lagano izmiješajte i izlijte u manju tepsiju, tako da bude debljine otprilike 2-3 cm
  • Stavite na hlađenje u frižider sve dok se potpuno ne stegne
  • Kada se ohladi, moći ćete rezati desert poput kolača

Savjeti:

  • Isti desert možete obogatiti tako što ćete u jogurtu izblendati svježu mentu. To ćete uraditi tako da odvojite dio jogurta prije zagrijavanja, u njemu izblendate listove mente. Kada se želatina istopi i jogut ohladi, uz dodavanje malina možete dodati i ovaj dio jogurta s mentom i lagano izmiješati.
  • Ako želite da desert bude zasit, tako da ga možete jesti za užinu ili doručak, u jogurt možete dodati zobene pahuljice (oko 100 g) i malo cimeta (po želji). U tom slučaju nemojte dodavati mentu. Ostali postupak je isti.
  • Umjesto malina možete staviti neko drugo voće po svojoj želji, kao i začine.
  • Desert zasladite medom ili nekim drugim zaslađivačem po želji.

 

[Not a valid template]

Piše: Dr. Safija Softić-Namas

Dobre Kalorije
Right Menu Icon