Loading

Džem od jagoda

 

Potrebno:

  • 1 kg jagoda
  • 200 gr šećera
  • 10 gr pektina
  • Sok i korica od jednog limuna (korica samo ako je iz organskog uzgoja)

Postupak:

  • Jagode oprati i očistiti.
  • Izgnječiti ih ručno pasirkom za pravljenje pirea od krompira.
  • Pomiješati pektin i šećer.
  • Pasirane jagode staviti na vatru u plićoj posudi i pustiti neka prokuha, dodati šećer s pektinom i neprestano miješati ( neka kuha 3-5 minuta). Posuda ne bi trebala biti od aluminija ili željeza.
  • Sipati u prethodno sterilisane, zagrijane, manje tegle. Tegle i poklopce sterilisati u posebnom loncu ili mašini za pranje suđa.
  • Poklopiti i pasterizovati 10 minuta na 70-80 stepeni.

 

Izvor fotografije: http://www.myitaliansmorgasbord.com/

Dobre Kalorije
Right Menu Icon