Loading

Profesorica koja proizvodi eko povrće

Od vijerne čitateljke smo dobili preporuku da obavezno moramo probati Jasminino povrće. To smo i uradili. Dobili smo paket pun premirisnog povrća, i to u Sarajevo iz Nevesinja, putem kućne dostave. Upravo zato sada razgovaramo sa Jasminom Ćušić.

 

Dobre kalorije: Možete li se za početak predstaviti načim čitaocima?

Jasmina: Prvo želim da pozdravim sve vaše čitaoce i da im se zahvalim na vremenu koje su izdvojili da bi pročitali moju priču. Na pragu sam tridesetih, sretno udata i imam dva sina i jednostavno volim poljoprivredu. Volim selo, rad na selu, volim taj osjećaj koji imam svaki put kada uspijem uzgojiti nešto.

 

Dobre kalorije: Recite nam kako ste odlučili da se bavite poljoprivrednom proizvodnjom, i to organskom? Po zanimanju ste profesorica engleskog jezika i književnosti, zar ne?

Jasmina: Da, po zanimanju sam profesorica engleskog jezika i književnosti, ali sam rođena u porodici koja se već decenijama bavi poljoprivredom tako da sam već odavno zaljubljena u tu vrstu posla. Spontano sam odlučila da dovedem to sve na veći nivo, a što se tiče organske proizvodnje, moji roditelji su oduvijek tako proizvodili povrće, tako da je ovo bio samo logičan tok događaja.

 

Dobre kalorije: Šta je to po čemu se vaši proizvodi razlikuju od onih iz prodavnica? Kako se borite protiv štetočina ako ne koristite hemijska sredstva?

Jasmina: Naši proizvodi se razlikuju po dosta toga, pogotovo kada se radi o uvoznom povrću i voću. Ljudi moraju da budu svjesni da sve ono što se uveze mora da bude poprskano raznim hemijskim sredstvima da bi sto duže održalo svježinu i lijep izgled, tako da imate paradajz koji traje mjesecima nakon branja ili brokulu koja je zelena sedmicama. Naša brokula požuti već dva dana nakon što je uberemo. Protiv štetočina i bolesti se borimo već od samog početka uzgoja. Uvijek smo u potrazi za organskim sjemenima, jer su ta sjemena otpornija na bolesti, zatim koristimo samo organska  sredstva koja su dozvoljena u organskoj proizvodnji kao i prirodna sredstva.

 

Dobre kalorije: Kako izgleda jedan vaš dan u punoj sezoni?

Jasmina: Ustajanje u zoru, pogotovo ljeti. Zbog vrućina smo ograničeni vremenom koje možemo provesti u plastenicima, tako da što ranije se ustanete – to bolje. Rad u plastenicima ili na otvorenom polju dok vrijeme dozvoli, na podne odmaranje i poslije podne opet na posao. Nađe se tu i slobodnih dana, naravno, ali kada je sezona, pogotovo ljetna, onda je malo vremena za odmor.

 

Dobre kalorije: Imate dvoje djece. Da li oni učestvuju u poslovima u polju? Da li jedu zdravu hranu koju proizvodite?

Jasmina: Imam dva dječake, 5,5 i 3,5 godine. Oni jako vole kada im zadam neki zadatak gdje oni nama kao „pomažu“. Kroz rad im pokušavam usaditi prave vrijednosti, nagradim ih nakon izvršenog zadatka i polako ih učim šta znači novac i kako treba da cijene prave stvari u životu. Najbitnije od svega je što dosta vremena provode vani, na svježem zraku, igrajući se. Sa starijim imam problema što se hrane tiče, jako voli meso, povrće baš i ne, pa ga moram kamuflirati na razne načine. Sa mlađim nemam problema, on jede sve što se stavi pred njega.

 

Dobre kalorije: Da li svojim radom na proizvodnji hrane možete zaraditi za vaše potrebe ili radite sa gubicima? Da li uspijete prodati sve proizvedene kuture?

Jasmina: Na ovaj način se može zaraditi dovoljno za pristojan život. Za sada smo uspijeli prodati sve što smo proizveli tako da gubitke i ne osjetimo u tolikoj mjeri.

 

Dobre kalorije: Šta trenutno imate u ponudi, a šta u punoj sezoni?

Jasmina: Trenutno imamo sezonsko povrće, tj. ono što uspijemo uzgojiti. To je oko desetak razlišitih kultura dok ljeti taj broj premašuje i preko 15 različitih kultura. Zbog velike zainteresovanosti za voće, posadili smo i oko 500 različitih voćaka na velikoj parceli u Nevesinju i mislim da će to biti jedini voćnjak takve vrste u Hercegovini. Voćnjak sa 8 različitih vrsta voća, sve uzgojeno na organski i prirodan način.

 

Dobre kalorije: Na koji način vas mogu kontaktirati naši čitaoci? Da li ćete i dalje vršiti dostavu za Sarajevo i usputna mjesta?

Jasmina: Mogu nas kontaktirati preko naše FB stranice  ili na broj telefona 063/324066. Trudit cemo se da u Sarajevo dolazimo barem jednom mjesečno, više od toga mislim da trenutno ne možemo stići.

 

[Not a valid template]

 

Dobre kalorije: Hvala vam što ste se odlučili da, usprkos teškim uslovima za male poljoprivrednike, proizvodite odlično zdravo povrće. Hvala na razgovoru!

Dobre Kalorije