Loading

Eksperiment na ljudima: (ne)organsko (video)

Švedska porodica je dvije sedmice jela isključivo organsku hranu koja nije špricana pesticidima, a nakon toga znatno se smanjila razina hemikalija u njihovom urinu

Pogledajte prilog o eksperimentu:

https://www.youtube.com/watch?v=oB6fUqmyKC8

 

Današnja prehrana temelji se na namirnicama koje su tretirane pesticidima i obogaćene raznim aditivima, a iako je opće poznato kako to šteti zdravlju – rijetko se spominje u kojoj je to mjeri. Švedski lanac supermarketa Coop je u suradnji sa Švedskim institutom za istraživanje okoliša proveo zanimljiv eksperiment, piše Shootonline.

Jednoj su švedskoj obitelji s tipičnom prehranom potpuno zamijenili jelovnik – pa su dvije sedmice jeli isključivo namirnice organskog porijekla, bez dodanih hemikalija. Kako bi izmjerili efekt, testirali su im urin prije i poslije eksperimenta, a rezultati su bili frapantni – razina hemikalija u njihovom urinu se drastično smanjila.

Iako proizvođači hrane nerado govore o utjecaju pesticida i aditiva u hrani na zdravlje ljudi te se pravdaju studijama koje pokazuju da mala količina hemikalija nije štetna za tijelo, naučnici često govore kako problem nije u jednom obroku, već dugoročnom gomilanju takvih spojeva u tijelu, što sigurno dovodi do raznih bolesti.

Već za par dana isključivo organske hrane tijelo se čisti od takvih hemikalija, što je bio i cilj studije koja želi propagirati zdraviji način ishrane. No, u brojnim zemljama poput Hrvatske, najveća prepreka boljem odabiru hrane je i viša cijena koju organski proizvodi imaju. Dugoročno, pitanje je kolika je cijena zdravlja?

Izvor: http://www.24sata.hr/

Dobre Kalorije