
Fenomenalna supa Botwinka
Ovaj poznati poljski specijalitet zaslužuje vašu pažnju. Obavezno probajte napraviti supu koja će unijeti boje i zdravlje u tmurne zimske dane.
Potrebno:
- 1 litar vode
- 4 mlade cvekle (ako imate listove iskoristite i njih)
- 2 mrkve
- 1 pastrnjak
- 2 deblje stabiljke celera
- 1 supena kašika kopra, sitno isjeckanog
- 100 ml grčkog čvrstog jogurta
- sok od 1 limuna
- 1 supena kašika balzamiko sirćeta (po želji)
- 1 čajna kašika soli
- 1/2 čajne kašike bibera
- 2 krompira srednje veličine
- 2 supene kašike maslinovog ulja.
Postupak:
- Cveklu, mrkvu i pastrnjak, stabljike celera i krompir nasjeckajte na srednje komade
- U dubljoj šerpi zagrijte maslinovo ulje (paziti da ne zadimi), pa na njega dodajte svo isjeckano povrće i propržite na srednje jakoj vatri 5 minuta
- Nalijte vodu, pojačajte vatru i kuhajte 20 minuta
- Nakon toga svo povrće bi trebalo da omekša
- Dodajte limunov sok, sitno isjeckani kopar, sirće i so, kuhajte još oko 10 minuta
- Skinite sa vatre, pobiberite po ukusu i uz pomoć štapnog miksera napravite supu
- Pilikom serviranja, na supu u tanjiru, dodajte kašiku grčkog čvrstog jogurta.
Savjeti:
- U originalnom receptu se supa servira u tanjir sa tvrdo kuhanim jajima i pavlakom.
Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić