Loading

Fenomenalna supa Botwinka

Ovaj poznati poljski specijalitet zaslužuje vašu pažnju. Obavezno probajte napraviti supu koja će unijeti boje i zdravlje u tmurne zimske dane.

Potrebno:

  • 1 litar vode
  • 4 mlade cvekle (ako imate listove iskoristite i njih)
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnjak
  • 2 deblje stabiljke celera
  • 1 supena kašika kopra, sitno isjeckanog
  • 100 ml grčkog čvrstog jogurta
  • sok od 1 limuna
  • 1 supena kašika balzamiko sirćeta (po želji)
  • 1 čajna kašika soli
  • 1/2 čajne kašike bibera
  • 2 krompira srednje veličine
  • 2 supene kašike maslinovog ulja.

Postupak:

  • Cveklu, mrkvu i pastrnjak, stabljike celera i krompir nasjeckajte na srednje komade
  • U dubljoj šerpi zagrijte maslinovo ulje (paziti da ne zadimi), pa na njega dodajte svo isjeckano povrće i propržite na srednje jakoj vatri 5 minuta
  • Nalijte vodu, pojačajte vatru i kuhajte 20 minuta
  • Nakon toga svo povrće bi trebalo da omekša
  • Dodajte limunov sok, sitno isjeckani kopar, sirće i so, kuhajte još oko 10 minuta
  • Skinite sa vatre, pobiberite po ukusu i uz pomoć štapnog miksera napravite supu
  • Pilikom serviranja, na supu u tanjiru, dodajte kašiku grčkog čvrstog jogurta. 

Savjeti:

  • U originalnom receptu se supa servira u tanjir sa tvrdo kuhanim jajima i pavlakom.

botwinka

Pripremila: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon