Loading

Glikemijski indeks namirnica s tablicom

Glikemijski indeks hrane je mjerna jedinica za brzinu kojom nivo šećera u krvi poraste nakon konzumiranja određene vrste hrane.

Glikemijski indeks je pokazatelj koliko svaki gram dostupog ukljikohidrata u namirnici (ne računajući vlakna) povisuje nivo glukoze u krvi, u usporedbi sa čistom glukozom. Prije nego “procijenite” namirnice sa visokim GI kao loše, pročitajte vise o glikemijskom indeksu hrane ovdje.

Kako biste mogli lakše planirati svoj jelovnik, donosimo vam tablicu s pregledom GI-namirnica.

Namirnice sa visokim GI (veći od 70)

Kukuruzni sirup 115
Pivo 110
Datulje 103
Glukoza 100
Glukozni sirup 100
Modificirani škrob 100
RIžin sirup 100
Dekstroza 100
Oguljeni kuhani krumpir 70
Krumpirov škrob 95
Pečeni krumpir 95
Bijeli kruh 90
Kuhana mrkva 85
Kuhani korijen celera 85
Kukuruzne pahuljice 85
Med 85
Riža 85
Rižino mlijeko 85
Kokice 85
Tapioka 85
Kuhana bijela repa 85
Kuhani bob 80
Buća, bundeva, tikva 75
Lubenica 75
Kukuruzno brašno 70
Datulje (GI varira ovisno o vrsti) 70
Njoki 70
Proso 70
Palenta 70
Ječam 70
Amarant 70
Dvopek 70

 

Namirnice s umjerenim GI indeksom (50-70)

Kuhana cikla 65
Kus – kus (bijeli) 65
Javorov sirup 65
Marmelada (sa šećerom) 65
Muesli (sa šećerom ili medom) 65
Ananas iz konzerve 65
Grožđice 65
Neoguljeni kuhani krumpir 65
Integralni kruh 65
Svježa cikla 64
Sušene smokve 61
Banana 60
Kesten 60
Pšenični griz 60
Riža dugog zrna 60
Jasmin riža 60
Dinja 60
Kuhana bulgur pšenica (oljuštena) 60
Kukuruz 60
Sušeno grožđe 56
Papaja 55
Crvena riža 55
Kivi 58

 

Namirnice sa niskim GI (manji od 50)

Sve vrste mekinja 50
Integralna riža 50
Mango 50
Slatki krumpir 50
Integralna tjestenina 50
Integralni ječam 45
Kokos 45
Svježe grožđe 45
Kuhani grašak 45
Ananas 45
Integralni raž 45
Cjeloviti bulgur 45
Integralni kus-kus 45
Integralna heljda 40
Kuhani crveni grah 40
Zobene pahuljice 40
Kuhana dunja 40
Tahin namaz 40
Azuku grah 35
Jabuka (svježa) 35
Sušena jabuka 35
Sirovi korijen celera 35
Slanutak (kuhani) 35
Smokve (svježe) 35
Sezam 35
Nektarine (svježe) 35
Narandže 35
Breskve 35
Quinoa 35
Dunja 35
Suncokretove sjemenke 35
Badem 35
Divlja riža 35
Bijeli grah 35
Jogurt 35
Soja 30
Mahune 30
Mlijeko 30
Sojino mlijeko 30
Bademovo mlijeko 30
Mandarina 30
Rajčice 30
Žuta leća 30
Kupina 25
Dud 25
Borovnica 25
Trešnje 25
Crna čokolada (70% kakaa) 25
Zelena leća 25
Hummus 25
Malina 25
Crveni ribizl 25
Jagode 25
Artičoke 20
Patlidžan 20
Sok od limuna 20
Sirup od agave 15
Crni ribizl 15
Prokulice 15
Kupus 15
Rogač 15
Indijski oraščić 15
Karfiol (cvjetača) 15
Tikvice 15
Krastavci 15
Komorač 15
Đumbir 15
Lješnjaci 15
Poriluk 15
Gljive 15
Masline 15
Luk 15
Kikiriki 15
Pistacije 15
Rotkvica 15
Rabarbara 15
Zelena salata 15
Kiseli kupus 15
Luk (crveni) 15
Češnjak 15
Špinat 15
Klice 15
Paprika 15
Tofu 15
Orasi 15
Avokado 10
Začinske biljke (peršin, origano…) 5

*GI-vrijednosti mogu neznatno varirati u pojedinim tablicama, ovisno o referencama.

Izvor: Kreni zdravo

Dobre Kalorije
Right Menu Icon