Loading

Hipokratova juha

Hipokrat važi kao otac medicine i smatra se da sve priznate metode liječenja polaze od njega. Ova juha je dobila ime po ocu medicine, a popularizirao ju je dr. Max Gerson, godine 1932.

Sastojci:

 • 1 korijen celera srednje veličine
 • 1 korijen peršuna srednje veličine
 • 2 glavice luka srednje veličine
 • 2 mala ili jedan veliki poriluk (prasa)
 • bijeli luk prema želji (može se dodati i na kraju)
 • malo peršunovog lišća
 • 600 g paradajza
 • 400 g krompira.

Priprema:

 • Operite povrće, narežite ga na kriške ili kockice, a možete ga i naribati.
 • Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće.
 • Zagrijte do vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.
 • Na samom kraju kuhanja dodajte protisnuti bijeli luk i dozvoljene začine u manjim količinama.
 • Kuhanu juhu propasirajte.
 • Konzumirajte jednu porciju juhe, a preostalu količinu rashladite i spremite u hladnjak.

 

Ljekovito djelovanje Hipokratove juhe

Čisti i detoksicira organizam

Toksini akumulirani u organizmu uzročnici su brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora.

Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.

Povrće sadržano u Hipokratovoj juhi doprinosi snažnoj i temeljitoj detoksikaciji.

Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz skupine karotenoida koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma te eliminaciji toksina iz organizma. Sumpor prisutan u paradajzu, bijelom luku, luku i poriluku također pomaže bržoj i učinkovitijoj detoksikaciji.

Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u tijelu. Njegova djelotvornost je neupitna, bilo da se konzumira kao samostalna namirnica ili kao dodatak jelima.

Jača imunološki sistem

Imunološki sistem je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcioniranje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranjivih tvari. Hipokratova juha se priprema od povrća koje obiluje hranjivim tvarima neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta.

Luk, jedan od sastojaka ove juhe, sadrži visoke razine vitamina C kao i brojne druge hranjive tvari, od kojih imunološki sistem ima brojne prednosti.

Primjerice, mineral selen potiče rad imunološkog sistema, a prisutan je u velikim količinama u ovom povrću. Imunološke stanice kojima nedostaje selena prolaze više oksidacije, što se negativno odražava na njihov razvoj i umnožavanje.

Bijeli luk se zbog bogatstva antioksidansa nedvojbeno ubraja u snažne saveznike imunološkog sistema.

Pomaže u liječenju upale grla, krajnika, uha, suzbijanju herpesa, snižavanju krvnog pritiska, u prevenciji i liječenju gljivičnih oboljenja, kod reumatskih tegoba, bolesti srca i jetre pa čak i teških oboljenja poput leukemije i tumora.

Krompir je od davnina poznat kao dobar prijatelj zdravlja, a novija istraživanja posebno naglašavaju njegove snažne beneficije na cijeli imunološki sistem.

Isto je i s paradajzom, koji sadrži likopen, crveni pigment odgovoran za dobro funkcioniranje imunološkog sistema. Ova tvar, također, pomaže u snižavanju holesterola i krvnog pritiska, te u liječenju krvožilnih i srčanih bolesti.

Štiti od raka

Već nebrojeno puta je potvrđeno da se karcinom može uspješno prevenirati, a njegovo širenje usporiti adekvatnom i zdravom ishranom. Obratite li pažnju na sastojke Hipokratove juhe bit će vam jasno zašto je ona idealan obrok za očuvanje zdravlja i prevenciju ove teške i učestale bolesti modernog društva.

Paradajz, luk, peršun i ostalo povrće, obiluju izuzetno jakim antioksidantima koji štite od pojave kancerogenih oboljenja i suzbijaju njihovo širenje.

Još jedna posebnost Hipokratove juhe je bogatstvo kalija, te apsolutna odsutnost natrija i bilo kojeg oblika soli. Prema dr. Gersonu prisutnost natrija u organizmu i njegovo prodiranje u stanice uzročnik je brojnih zdravstvenih tegoba.

Medicinski stručnjaci već desetljećima upozoravaju da prekomjeran unos soli povisuje krvni pritisak i uzrokuje srčana oboljenja te narušava zdravlje bubrega. Sve veći broj novih studija usmjeren je upravo na povezanost soli i kancerogenih oboljenja. Istraživanja su pokazala da unos prekomjernih količina soli udvostručuje rizik pojave raka želuca, piše Daily Mail.

Iako za svog života nije naišao na podršku naučnika, Gersonov dugogodišnji rad se nastavlja zahvaljujući njegovoj kćeri, Charlotte Gerson, koja 1977. godine osniva Gersonov institut. Danas postoje dva ovlaštena centra za liječenje oboljelih pomoću Gersonove terapije, od kojih je jedan u Meksiku, a drugi u Mađarskoj.

Izvor: Alternativa za vas

 

Dobre Kalorije