Loading

Inovacije u košnicama! Glasajte!

Mladi bosanskohercegovački inovator Emir Memišević iz Sarajeva ima priliku da ode na Globalni samit poduzetništva u Nairobiju, a za to mu je jedino potrebno da sakupi dovoljan broj glasova, piše bh. novinska agencija Patria.

Emirova ideja, Nectar Flow Mapping Project ušla je u polufinale popularnog takmičenja Global Innovation through Science and Technology (GIST) TECH-I 2015.

Njegov projekat pomogao bi pčelarima iz cijele BiH, ali i svijeta, da u svakom trenutku, uz pomoć računara, imaju uvid šta se dešava u njihovim košnicama, što bi uveliko olakšalo uzgoj pčela ali i povećalo samu proizvodnju meda.

Realizaciju i razvoj ideje podržala je USAID/SIDA/FARMA, a ovaj projekat, kojeg je Memišević nazvao “Medobar” će uskoro biti pušten u rad za područje BiH. Kampanji se priključila i Ambasada SAD-a u BiH na svom Facebook i Twitter profilu.

Za ideju Sarajlije Emira Memiševića možete glasati na www.gistnetwork.org. Glasanje traje do 11. juna. Memiševiću tokom svakog narednog dana možete dati po jedan glas, piše NAP.

Dobre Kalorije