Loading

Integralne tanke lepine (pita bread)

Sastojci:

  • 1 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna
  • 1/2 šolje heljdinog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2/3 čajne kašike soli
  • 2 čajne kašike kvasca
  • 1 čajna kašika meda
  • oko 1/2 šolje vode

Priprema:

  • Kvasac pomiješajte sa medom i malo tople vode i ostavite 10 minuta da se aktivira.
  • Pomiješanom brašnu dodajate so, aktiviran kvasac, maslinovo ulje i zamijesite tijesto sa mlakom vodom. Mijesite nekih 10 minuta.
  • Ostavite na toplo mjesto da masa duplo naraste.
  • Tijesto podijelite na 6 loptica, svaku lopticu razvaljajte i stavite malo brašna i prekrijte papirom. Redajte jedan na drugi.
  • Sačekajte 10-15 minuta.
  • Tavu zagrijte na srednju temperaturu (bez ulja!).
  • Stavite pita bread, brojte do 10 i okrenite ga na drugu stranu, te pojačajte temperaturu na najjače..Hljeb će se napuhati i onda ga okrenite, pecite još malo i sklonite sa vatre. Ponovite postupak.

 

pita bread

 

Pripremila: Enida Sejdić Bašić

 

Dobre Kalorije
Right Menu Icon