
Integralne tanke lepine (pita bread)
Sastojci:
- 1 1/2 šolje integralnog pšeničnog brašna
- 1/2 šolje heljdinog brašna
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2/3 čajne kašike soli
- 2 čajne kašike kvasca
- 1 čajna kašika meda
- oko 1/2 šolje vode
Priprema:
- Kvasac pomiješajte sa medom i malo tople vode i ostavite 10 minuta da se aktivira.
- Pomiješanom brašnu dodajate so, aktiviran kvasac, maslinovo ulje i zamijesite tijesto sa mlakom vodom. Mijesite nekih 10 minuta.
- Ostavite na toplo mjesto da masa duplo naraste.
- Tijesto podijelite na 6 loptica, svaku lopticu razvaljajte i stavite malo brašna i prekrijte papirom. Redajte jedan na drugi.
- Sačekajte 10-15 minuta.
- Tavu zagrijte na srednju temperaturu (bez ulja!).
- Stavite pita bread, brojte do 10 i okrenite ga na drugu stranu, te pojačajte temperaturu na najjače..Hljeb će se napuhati i onda ga okrenite, pecite još malo i sklonite sa vatre. Ponovite postupak.
Pripremila: Enida Sejdić Bašić