Loading

Integralni hljeb sa korjenastim povrćem

Potrebno:

  • 500 g korjenastog povrća po vlastitom izboru (čičoka, mrkva, pastrnak, cvekla)
  • 150 g spelta pahuljica ili zrna (može i pšenica)
  • 350 g spelta brašna
  • oko 600 g integralnog pšeničnog brašna
  • 1 kafena kašikica soli
  • 1 kafena kašikica smeđeg šećera
  • 30 g kvasca
  • 500 ml vode

 

hljeb

 

Priprema:

  • Povrće isjecite na sitne komade i prelijte vodom tek toliko da prekrije (voda za povrće nije uključena u 500 ml potrebnih za zakuhavanje).
  • Kuhajte dok ne omekša, pa onda dobro ocijedite, te ohladite.
  • Ako se koristi spelta sjeme, onda je potrebno prokuhati 200 ml vode i preliti ga da odstoji, te ga štapnim mikserom malo samljeti. Ako se koriste spelta pahuljice dovoljno ih je preliti sa 200 ml vode i pustiti da odstoje.
  • U dublju posudu ulijte 300 ml vode i dodajte kvasac, so i šećer te malo brašna.
  • Kad se povrće ohladilo, izgnječite ga viljuškom, te dodajte u vodu sa kvascem.
  • Dodajte u smjesu ostatak namirnica.
  • Tijesto treba biti ljepljivo, ali ne prerijetko.
  • Ostavite da nadolazi, te po želji pravite hljeb ili pogačice.

 

hljeb korjenasto povrće

Pripremila: Emina Okanović-Čivić

Dobre Kalorije
Right Menu Icon