Loading

Integralni hljeb sa sjemenkama

Potrebno:

  • 4 šolje integralnog pšeničnog brašna
  • Sjemenke po želji
  • 1 kesica suhog kvasca
  • Mala kašikica sode bikarbone
  • Malo soli i malo šećera
  • Oko 500 ml tople vode

Postupak:

  • Sve sastojke osim vode pomiješati
  • Dodavati toplu vodu i miješati rukom dok se ne dobije kugla tijesta
  • Čvrstoća tijesta zavisi od vrste brašna koje koristite, tako da ćete sami vidjeti da li je tijest dovoljno dobre konzistencije kada ga budete zakuhivali. Ako vidite da je mekše nego što treba dodajte još malo brašna, a ako bude pretvrdo dodajte još malo vode i izmiješajte.
  • Ostavite da tijesto nadođe. Kada jedan put nadođe, izmiješajte ga i opet pustite da nadođe. Onda je spremno za korištenje.
  • Kalup za kuglof (može i obična tepsija po želji) namastite maslacem i pospite sjemenkama po želji.
  • Na pobrašnjenoj podlozi oblikujte tijesto u dugu veknu koju ćete staviti u kalupu oko središnjeg dijela, tako da formira kružni oblik.
  • Pecite na 230 stepeni, otprilike 40 minuta. Dužina pečenja će zavisiti od debljine hljeba, odnosno tepsije koju ste koristili, pa se orjentišite prema tome.
  • Kada se ispeče, hljeb izvaite iz rerne, okrenite ga, lagano namažite maslacem i umotajte u krpu.
  • Kada se ohladi na sobnoj temperaturi, spreman je za konzumiranje.

Savjeti:

  • U pšenično brašno možete dodati i druge vrste brašna
  • Ne morate koristiti kaplup za kuglof, možete korisitit bilo koji pleh, po vašoj želji.
  • Ovaj hljeb ima mnogo vlakana, a bogat je makro i mikronutrijentima
  • Idealan je za ishranu djece preko 2 godine (i ranije ako je isključena mogućnost alergije na pojedine sastojke). Možete ga pripremati sa svojom djecom i dopustiti im da sami izrađuju i oblikuju tijesto.

[Not a valid template]

Dobre Kalorije
Right Menu Icon