Loading

Integralni mafini s makom i limunom

Suhi sastojci:
* 2 pune šolje (240 ml zapremine) pšeničnog integralnog brašna
* 2 čajne kašike praška za pecivo
* 1 čajna kašika sode bikarbone
* 1/4 kašičice morske soli
* 3 kašike maka u zrnu (nesamljevenog)

Vlažni sastojci:
* 3/4 šolje čistog javorovog sirupa (mogu se koristiti i drugi tečni zaslađivaci poput meda)
* 1/3 šolje suncokretovog ulja (mogu se koristiti i druge vrste masnoce i zdravije varijante ulja, puter ili kokosovo ulje)
* 1/2 šolje nezaslađenog pirea od jabuke
* 1/3 šolje limunovog soka 
* 2 čajne kašike narendane kore limuna (nastrugana kora jednog limuna iz eko uzgoja, a ako nije onda umjesto toga povećati količinu soka od limuna tj. iscijediti još jedan limun umjesto kore)
* 1/4 šolje bademovog mlijeka (može se koristiti i kokosovo ili obično mlijeko)
* 1 čajna kašika vanilijinog ekstrakta.

Priprema:

  • Zagrijte rernu na 180 ° C  i pripremite papirne korpice za mafine koje trebate staviti u metalne kalupe.
  • U većoj posudi pomiješajte brašno (prosijano sa praškom za pecivo i sodom bikarbonom), dodati so i mak. U drugoj posudi pomjesati mokre sastojke zajedno, javorov sirup, ulje, pire od jabuka, sok i koru limuna, mlijeko i vanilijin ekstrakt. Dodajte mokre sastojke suhim ali pri tome paziti da kutlacom(ili zicom za mucenje) previse ne umutite tijesto (cak je pozeljno da u smjesi za mafine bude i malo grudica koje se svakako
    ‘razbiju’ u toku pecenja). Popunite svaku supljinu u kalupu sa otprilike 2/3 ove smjese za mafine. Pece se u zagrijanoj rerni od 15-18 minuta u zavisnosti od vaseg sporeta. Mafini su gotovi kad cista cackalica koja prodje kroz tijesto izadje suha i na njoj nema tragova nepecenog tijesta.

14297_10152526920832102_432852686560279382_n

Piše: Dženana Hanjalić-Zimić

Dobre Kalorije