Loading

Integralno prhko tijesto

Potrebno:

  • 2 šolje integralnog brašna (samo pšenično ili mješavina integralnih)
  • 100 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • oko 100 ml hladne vode
  • prstohvat soli, prstohvat šećera
  • prstohvat praška za pecivo

Priprema:

  • Maslac narežite na listiće i ubacite u brašno.
  • Dodajte prašak i so.
  • Mijesite prstima tako da se maslac sjedinjuje s brašnom.
  • Postepeno dodajite vodu i mijesite između svakog dodavanja tako da se od mrvica stvara kogla tijesta. Nemojte svu vodu dodati ako u sa manje uspijete napraviti jednoličnu kuglu.
  • Ostavite u frižideru barem pola sata.
  • Nakon toga ga izvadite i koristite po želji.

 

prhko tijesto

 

Savjet više:

  • Ovo tijesto je pogodno za pripremu podloga za razne kolače, kao i za prhke slatke ili slane kolačiće. Razvijete ga oklagijom i prebacite na kalup ili izrezujete kolačiće po želji. Možete praviti i korpce (uputstvo u slikama).
  • Ukoliko želite, dio brašna možete zamijeniti mljevenim orašastim plodovima.
  • Može se koristiti i za slane i za slatke kolače.
  • Potrebno je raditi ga na hladnoj površini, jer će postati mecavo na toplom. Zbog toga ga ne treba puno mijesiti, tek toliko da se sastojci sjedine.
  • Ako tijesto puca dok ga izrađujete, nemojte brinuti, odlomite dio i slobodno ga rukom utapkajte na dio gdje vam treba. To znači da ste prilikom zrade trebali dodati još malo vode.


DSCF6605

Izvor: Dobre kalorije

Dobre Kalorije