Loading

Intevju: Andi Gvožđar (Klicko)

Na našem tržištu se prije malo manje od godinu dana pojavio interesantan obrt pod imenom Klicko. Da li znate priču koja stoji iza ovog naziva? 

Donosimo intervju sa porodicom Gvožđar. Prvi su i jedini ozbiljan proizvođač klica na našem tržištu. Razgovarali smo jednim od njihovih najmlađih članova, Andijem Gvožđarom. Proizvodnjom se, pored Andija, bave mama Ljiljana, Otac Nermin i sestra Inda.

 

 

Kako ste došli na ideju da se bavite proizvodnjom klica?

Ideja je potekla od promjene načina života. Mama se počela baviti yogom te je kroz par godina promijenila način ishrane.  S obzirom da je to bila česta tema u kući, vremenom smo se svi počeli zdravije hraniti. Tako su došle i klice na red gdje smo počeli proizvoditi za svoje potrebe. Trebalo je vremena da naučimo način proizvodnje, te da nađemo kvalitetna sjemena.

Kada su se naši prijatelji , poznanici i rodbina počeli interesovati za klice shvatili smo da bi to mogao biti i neki mali biznis.
Prvo prodajno mjesto je bilo na Grbavickoj pijaci ( štand našeg prijatelja Harisa) i mamine kolegice sa joge. Sa prvom prodajom i pokazanim interesom, shvatili  smo  da ipak ljudi iz Sarajeva znaju šta su klice i žele da ih konzumiraju.
Taj korak nam je dao samopouzdanje. Registrovali smo proizvodnju klica i  počeli proizvoditi sve veće količine. Može se reći da smo razvili jedan unikatan domaći brend koji ima cilj da se širi sve više.

 

Da li ima zainteresovanih potrošača?

Na naše iznenađenje zainteresovanih ima više nego što smo mislili.
Sama činjenica da nas možete naci na petnaestak prodajnih mjesta govori da se Sarajlije sve više počinju brinuti o ishrani.

 

 

Mlad ste čovjek? Ko sve radi s vama? Je li to porodični biznis?

Da, to je porodični biznis, koga smo počeli tek prije 8-9 mjeseci. Svi u kući imamo neka osnovna zanimanja. Mama i tata rade, sestra i ja studiramo, ali svi smo na određeni način uključeni u ovaj naš projekat.

 

Zašto baš klice?

Klice su nekako krenule spontano, jer smo primijetili da ih zaista teško, odnosno nikako, ne pronalazimo kod nas. Plasmanom naših klica kroz dva najveća trgovačka lanca, Konzum i Bingo,  postali smo jedini ozbiljan proizvođač klica u BiH.

 

Sigurno ste upoznati s njihovim zdravstvenim dobrobitima?

Kada smo počeli proizvoditi za sebe (odnosno kada je mama krenula), sve nas je zanimalo o čemu se to radi.  Počeli smo se zanimati o njihovim vrijednostima, te smo sa svim prednostima bili upoznati i prije samog razvoja imena Klicko.

 

 

Koje vrste klica imate u ponudi?

Trenutno u stalnoj ponudi imamo 6 vrsta: alfalfa, mungo grah, piskavica, leće, rotkvice – china rose i daikon.  Pored tih „stalnih“ klica proizvodimo još klice brokolija za koje se zaista može se reći da su najbolje. Također ne bih izostavio ni klice pšenice, koje su jako ukusne.

 

Imate li planove za budućnost?

Imamo planove. Prije svega pripremamo 2-3 nova proizvoda klica i ono zbog čega smo posebno zadovoljni je da ćemo  ove  jeseni   početi proizvodnju i plasman zelenog soka od zelene pšenične trave organskog porijekla.
Također u planu je da od jeseni, pored Sarajeva, proširimo  našu prodajnu mrežu na još  3-4 veća grada u Bosni i Hercegovini.

 

Gdje sve nači čitaoci mogu pronaći vaše proizvode?

Naši proizvodi su za sada dostupni u većim Bingo i Konzum marketima u Sarajevu, kao i na našem prvom prodajnom mjestu na pijaci Grbavica.
Tokom hladnijih mjeseci klice su dostupne još u nekoliko radnji zdrave hrane, što će ponovo biti od jeseni. 

 

Klicka možete pronaći na FB stranici i pratiti sve aktivnosti. 

Dobre Kalorije