Loading

Intolerancija na laktozu

 Intolerancija na laktozu je rezultat nepotpune probave laktoze iz mlijeka. Razlog je niska razina enzima laktaze, koji je neophodan za taj proces. Ukoliko se laktoza ne probavi adekvano, ona dolazi u debelo crijevo gdje je razlažu njegove bakterije, stvarajući organske kiseline i gasove, što uzrokuje probavne smetnje.

Primarna namirnica koja sadrži laktozu je mlijeko i njegovi proizvodi. Postoje i neke nemliječne namirnice koje sadrže manje količine laktoze, kao što su instant mješaine za doručak, mješavine za kolače, majoneza, neki lijekovi itd.

Postoje rijetka urođena stanja kada se djeca rađaju bez laktaze, a osim toga novorođenčad imaju visoke razine za normalnu probavu. Međutim, razina laktaze vremenom opada što je posebno izraženo kod Azijaca, nativnih Amerikanaca i Afroamerikanaca.

Intolerancija na laktozu može nastati i kao posljedica raznih oboljenja, kao što su Kronova bolest, celijakija, operacije crijeva itd. Ova vrsta intolerancije je privremena i prestaje onda kada se otkloni uzrok.

Smatra se da je ovaj poremećaj puno rjeđi nego što se to predstavlja. Vrlo često pacijenti sami postavljaju dijagnozu, zbog čega često izbacuju iz ishrane razne namirnice, bespotrebno se izlažu riziku i raznim drugim poremećajima. Ukoliko se sumnja na intoleranciju postoje testovi koji se mogu uraditi da bi se otkrilo ovo stanje.

Čak i kada postoji utvrđena intolerancija, nema potrebe da se apsoulutno izbjegavaju namirnice sa laktozom, jer uvijek postoje male količine laktoze koje se luče u probavnom sistemu. Vrlo je rijetko stanje kada osoba apsoultno ne podnosi laktozu.  Svaka osoba sa ovim stanjem sama može utvrditi koji je to nivo laktoze koji ne podnosi, tako što će eksperimentisati sa uzimanjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Ispočetka će uzimati manje količin, a onda postepeno povećavati količinu do one granice kada se pojave simptomi.

Simptomi laktozne intolerancije su: nadutost, gasovi, bol u trbuhu i proljev.

Izvor: Nutrition, fourth edition

Dobre Kalorije